Dafinul sau laurul este un arbust cu frunzeverzi tot timpul anului, face parte din familia Lauraceae si este original dinbazinul Mediteranean. In Romania este planta de cultura sau crescut in ghiveci,este folosit ca arbust ornamental sau pentru a fi folosit ca si condiment.Creste destul de lent si ajunge pana la maxim 9 m inaltime. Frunzele sale suntondulate pe margini, ovale, au o culoare de verde intens, cele mature capata unluciu specific si sunt aromate daca sunt sfaramate. Florile sale sunt mici, deculoare galbena, infloresc primavara, cresc sub forma de umbrela si produc unfruct de forma unei bobite ovoidale de culoare mov inchis, cu o singurasamanta. Frunzele si fructele contin ulei volatil - bogat in oxizi (cineol) sifenol metil eteri (estragol, eugenol), mucilagii, pectine, tanin, rezine, osubstanta amara (lactona) sesquiterpenica de tip gremacranolodic (costunolida).Din frunze se extrage untul de dafin (oleum lauri), intrebuintat la preparareaunor unguente. In fitoterapie se folosesc mai ales frunzele. Are proprietaticarminative, diaforetice, expectorante, antispasmodice (in colici),detoxifiante, anorexie, atonii stomacale.
Alte utilizari: frunzele sunt unexcelent condiment, in aromaterapie.
Uz intern:
- boli gastrointestinale, colitade fermentatie, antiseptic intestinal, bronsita cronica, anorexie, atoniistomacale, infectii intestinale, otraviri, mahmureala, laringita, spasme subforma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- foi si boabe - rani, nevralgiidentare, infectii ale gurii, reumatism - sub forma de cataplasme calde, infuzie, alifie,unguent.
Efecte adverse:
- Trebuie folosita o cantitatemica de frunze, intrucat pot da senzatie de voma, utilizate in cantitati necorespunzatoare.