CONCADEN, comprimate
Prospect
Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Compozitie Un comprimat contine 0,553 mg
fluorura de sodiu in cantitate echivalenta cu 0,25 mg ion
fluor.
Actiune terapeutica Absorbtie buna din
tubul digestiv, diminuata in prezenta calciului, magneziului, aluminiului. Fixare predominanta in oase si dinti, circa jumatate din aport. Difuzeaza in saliva, unghii, par, lapte, traverseaza placenta. Excretie prin urina, mai putin prin fecale si secretie sudorala. Creste rezistenta la mediul acid a smaltului dentar, favorizeaza remineralizarea, scade producerea
placii dentare. Creste
densitatea osului in
osteoporoza prin
stimularea osteoblastilor si
cresterea masei trabeculare.
Indicatii prevenirea cariilor dentare la copii sub forma de adjuvant
alimentar si de preparate igienice bucale. Efecte nesigure la
adulti si la
femei insarcinate, neavand influenta favorabila asupra fetusului. Osteoporoza primara si postmenopauza. In prima categorie efectele pot fi favorabile, in a doua nu s-a demonstrat convingator reducerea incidentei
fracturilor vertebrale.
Reactii adverse Rare, daca se respecta concentratiile corecte in apa potabila sau dozele orale in administrarea profilactica. In intoxicatii acute apar reactii adverse locale, ca iritatii gastrice prin acidul fluorhidric format in stomac sau tulburari metabolice si electrolitice, mai ales hipocalcemie.
Reactii adverse generale: tremuraturi, hiperreflexivitate, parestezii, tetanie, convulsii, aritmii cardiace, soc, tulburari respiratorii. Doza toxica pentru adulti este de 1 g, cea letala de 5 - 10 g, decesul aparand in 2 - 4 ore de la ingestie. In intoxicatia cronica apar cresterea densitatii oaselor, dureri articulare, calcificarea ligamentelor, tendoanelor, insertiilor musculare. Fluoroza dentara la copii, in perioada dezvoltarii dintilor, cu marmorarea smaltului dentar.
Mod de administrareOral: comprimatele se sug sau se mesteca, pentru a favoriza actiunea locala directa asupra smaltului dentar. Dozele trebuie stabilite in functie de continutul in fluorura al apei potabile, de fluorurile provenind din dieta si de varsta copiilor.
La un continut in fluorura al apei potabile sub 0,3 ppm, doza zilnica este:
- pentru copii de 6 luni - 2 ani: 0,55 mg fluorura de sodiu (= 0,25 mg fluorura);
- pentru copii de 2 - 4 ani: 1,1 mg (= 0,5 mg fluorura);
- peste 4 ani: 2,2 mg fluorura de sodiu pe zi (= 1 mg fluorura).
La un continut in fluorura al apei potabile de 0,3 - 0,7 ppm nu se administreaza fluorura de sodiu oral la copii sub 2 ani, iar la copiii de peste 2 ani se administreaza jumatate din dozele de mai sus.
Daca apa potabila contine peste 0,7 ppm fluorura nu se administreaza fluorura de sodiu oral.
Aplicatii locale, dupa aparitia dintilor, la copii peste 6 ani, sub forma de clatire a dintilor, zilnic, cu solutie de fluorura de sodiu 0,05%, sau saptamanal sau lunar, cu solutie 0,2%. Aplicarea locala, de catre personal specializat, in cazul pastelor de dinti cu fluorura de sodiu, formelor de lac sau solutie 2%. Dupa aplicatiile locale nu se clatesc dintii, nu se bea si nu se mananca cel putin 1/2 ora. In osteoporoza postmenopauza, oral, 50 - 75 mg/zi, asociata cu calciu si vitamina D.