Cloracef Forte 250, pulbere pentru suspensie orala

Prospect

Publicat: 28 Iunie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cloracef Forte si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii ale tractului respirator superior si inferior, infectii din sfera ORL, infectii ale tractului genito-urinar, ale pielii si tesuturilor moi, infectii osoase si articulare, infectii de tract biliar si intraabdominale.

Mod de administrare

Adulti
Dozele recomandate in infectiile usoare sunt de 500 mg de trei ori pe zi.
In infectiile urinare se administreaza 250 mg de 3 ori pe zi.
In cazurile grave sau complicate doza se poate dubla.

Copii
La copii se administreaza 20 - 40 mg/kg si zi, in functie de gravitatea infeciei fara a depasi
1 g pe zi la copiii sub 6 ani.
Dozele uzuale de suspensie in functie de greutatea corporala: 18 kg - jumatate de lingurita Cloracef 250 pulbere pentru suspensie orala de trei ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalosporine sau la oricare dintre componentii produsului.

Precautii

Aparitia reactiilor alergice impune intreruperea tratamentului.
Prescrierea cefalosporinelor necesita in prealabil efectuarea atenta a anamnezei din punct de vedere al riscului alergic. Cefalosporinele nu trebuie administrate pacientilor cu antecedente de reactii alergice
imediate (anafilaxie) la aceasta grupa de antibiotice. Deoarece in 5-10% din cazuri alergia la
peniciline este incrucisata cu alergia la cefalosporine, acestea trebuie utilizate cu foarte mare prudenta la pacientii sensibili la peniciline, fiind necesara o supraveghere medicala atenta incepand de la prima administrare. Reactiile alergice de tip anafilactic observate la cefalosporine si peniciline pot fi grave; au fost semnalate rareori cazuri letale prin soc anafilactic.
In timpul administrarii cefalosporinelor poate sa apara, rar, colita pseudomembranoasa, care impune intreruperea imediata a antibioticului si instituirea tratamentului corespunzator.

Interactiuni medicamentoase

Probenecidul scade secretia tubulara renala a cefalosporinelor excretate prin acest mecanism, provocand cresterea concentratiilor plasmatice si persistenta lor mai indelungata in plasma, cresterea timpului de injumatatire prin epurare si cresterea riscului toxic al medicamentului. Cefaclorul si probenecidul pot fi folosite impreuna in tratamentul unor infectii, cum sunt bolile cu transmitere sexuala sau alte infectii pentru care sunt necesare concentratii plasmatice si tisulare de cefaclor mari sau prelungite.
Administrarea concomitenta de cefaclor cu antiacide cu aluminiu si magneziu diminueaza absorbtia intestinala a antibioticului.
In timpul tratamentului cu cefalosporine in doze mari s-a constatat pozitivarea testului Coombs, foarte rar hemoliza; aceasta poate sa survina in egala masura in timpul administrarii cefaclorului. Pot sa apara rezultate fals pozitive ale testelor de evidentiere a prezentei glucozei in urina efectuate cu substante reducatoare.

Sarcina si alaptarea

Studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic.
Cefaclorul traverseaza placenta. La om nu au fost efectuate studii adecvate si bine controlate privind riscurile fetale. In timpul sarcinii antibioticul trebuie administrat numai in caz de necesitate evidenta. Cefaclorul se elimina in cantitati mici in laptele matern. In timpul alaptarii antibioticul trebuie folosit cu prudenta.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu are efect asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

- reactii alergice: eruptii cutanate, urticarie, prurit, rar sindrom Steven-Johnson, reactii de tip boala serului, foarte rar soc anafilactic;
- digestive: greata, varsaturi, diaree, dispepsie, candidoza bucala, rar, enterocolita pseudomembranoasa, hepatita tranzitorie si icter colestatic;
- hematologice: rar eozinofilie, trombocitopenie, anemie hemolitica;
- genitale: candidoza vaginala si vaginita;
- renale: foarte rar nefrita interstitiala reversibila;
Formele usoare de enterocolita pseudomembranoasa pot raspunde la intreruperea tratamentului. Formele moderate si grave necesita reechilibrare hidroelectrolitica si proteica.
Formele grave obliga la administrarea de vancomicina (0,5-2 g pe zi, 2 saptamani) sau metronidazol (1,2-1,5 g pe zi, 1-2 saptamani).
Folosirea opioidelor pentru linistirea peristaltismului este contraindicata, deoarece poate avea consecinte agravante.

Cum se pastreaza Cefaclor

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

A se pastra la temperaturi intre 2 grade Celsius - 8 grade Celsius (la frigider), maximum 14 zile, dupa constituirea suspensiei.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

O lingurita (5 ml) suspensie orala contine cefaclor (sub forma de monohidrat) 250 mg i
excipienti: guma xantan, hidroxipropilmetilceluloza E-50, laurilsulfat de sodiu, zahar, pulbere de
capsuni, dimeticona emulsie 40%, glicamil, acid citric monohidrat, polividona, FD & C rosu nr. 4, isopropanol.

Ambalaj

CLORACEF FORTE 250, pulbere pentru suspensie orala: cutie cu un flacon continand pulbere pentru prepararea a 75 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare a 5 ml.

Fabricant

DAR AL DAWA Development & Investment Co. Ltd., Iordania

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

DAR AL DAWA Development & Investment
Co. Ltd. P.O. Box 9364, Amman 11191, Iordania

Data ultimei verificari a prospectului Iunie, 2016

Citeste si despre:

Informatii despre sanatatea orala Rezistenta la antibiotice Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa Cancerul oral Sfaturi pentru protejarea dintilor permanenti