CIPRINOL, fiole

Prospect

Publicat: 03 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare

Solutie perfuzabila 2 mg/ml; ct. 1 fl.50 sau 100 ml ; Concentrat pentru solutie perfuzabila 100 mg/10 ml; ct. 5 sau 50 f. 10 ml

Indicatii

Administrare sistemica: Infectii necomplicate si complicate produse de microorganisme sensibile la ciprofloxacina: infectii respiratorii; infectii ORL; infectii oculare; infectii renale si ale cailor urinare; infectii genitale; infectii ale tractului gastrointestinal, infectii biliare, peritonite; infectii ale pielii si tesuturilor moi; infectii ale oaselor si articulatiilor; septicemii; infectii sau risc de infectii (pentru profilaxie) la pacientii imunodeprimati; decontaminare intestinala selectiva la pacientii imunodeprimati. Administrare topica: ulcere corneene cu: pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, streptococcus pneumoniae, Streptococcus; conjunctivite bacteriene cu: Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae; otita externa difuza, alte infectii ale urechii cu germeni sensibili.

Dozare si mod de administrare

Administrare sistemica: Adulti: intern: 125-500 mg de 1-2 ori/zi; solutie perfuzabila: 100-400 mg de 1-3 ori/zi. Tratamentul initial i.v. poate fi continuat cu admininistrarea interna. Durata tratamentului: cel putin 3 zile de la disparitia febrei sau a simptomelor clinice. La pacientii varstnici si la cei cu IR dozele se adapteaza in functie de gravitatea bolii si de clearance-ul creatininei. Administrarea topica: Conjunctival: 1-2 picaturi la 15 min - 4 ore, in functie de afectiunea tratata. Auricular: 3-4 picaturi de 2-4 ori/zi sau mai frecvent in functie de necesitate.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la ciprofloxacina, la alte chinolone sau la oricare dintre excipientii produsului.

Antecedente de tendinopatie la administrarea de fluorochinolone.

Sarcina si alaptare.

Copii si adolescenti aflati in perioada de crestere (5-17 ani), cu exceptia tratamentului exacerbarilor pulmonare la pacientii cu fibroza chistica.

Atentionari

In administrarea sistemica: Aparitia unei diarei severe si persistente poate ascunde o colita pseudomembranoasa. Pot aparea cresteri temporare ale transaminazelor, fosfatazei alcaline sau icter colestatic. Precautie la pacientii cu epilepsie, depresie sau psihoze. La aparitia semnelor de tendinita, administrarea trebuie intrerupta. Prudenta la pacientii cu miastenia gravis. La copil si adolescent exista posibilitatea aparitiei unor artropatii grave. Trebuie evitata expunerea directa si in exces la soare sau la ultraviolete. La administrarea intravenoasa au fost raportate reactii tegumentare locale. In administrarea topica: inainte de utilizarea oftalmica se vor indeparta lentilele de contact. Administrarea auriculara necesita urmarirea atenta a pacientului. Utilizarea prelungita poate duce la proliferarea organismelor rezistente, inclusiv fungi, la nivelul ochiului sau a conductului auditiv extern. Tratamentul va fi intrerupt daca se constata aparitia rash-ului cutanat sau altor semne de hipersensibilitate. Atentie in cazul administrarii asociate cu: fier, sucralfat, antiacide continand magneziu, aluminiu, calciu, saruri de zinc sau medicamente sub forma de solutie tampon (antiretrovirale), teofilina, ciclosporina, warfarina, glibenclamid, probenecid, metoclopramid, didanozina, cafeina. Prudenta la soferi si la persoane cu activitati de precizie.

Sarcina si alaptare

Nu se recomanda administrarea ciprofloxacinei la femeile insarcinate. Aceasta restrictie se datoreaza efectelor observate la animalele tinere, la care unele chinolone au determinat afectarea cartilajelor de crestere. Pana in prezent, la om, nu s-a stabilit siguranta administrarii ciprofloxacinei in timpul sarcinii. Ciprinol se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar si daca beneficiul potential matern justifica riscul potential fetal.

Deoarece Ciprinol se excreta in laptele matern, nu se recomanda utilizarea acestui medicament in timpul alaptarii. Daca tratamentul cu Ciprinol este absolut necesar pentru mama, se recomanda intreruperea alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Dozele uzuale de Ciprinol pot diminua starea de vigilenta a pacientului, care poate fi diminuata suplimentar prin consum concomitent de alcool etilic. Pacientul trebuie avizat asupra posibilei afectari a capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in timpul tratamentului cu Ciprinol.

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse sunt: greata, diaree si eruptii cutanate.

Alte reactii adverse la nivelul tractului gastro-intestinal includ varsaturi, dureri abdominale, distensie abdominala si pierderea apetitului. Daca apar diaree severa si persistenta sau colita pseudomembranoasa, tratamentul trebuie intrerupt.

Sistem nervos central: ameteli, cefalee, oboseala, agitatie, depresie, insomnie, anxietate, convulsii, cresterea presiunii intracraniene, psihoza toxica cu tendinte suicidare, halucinatii si tulburari senzoriale, de exemplu tulburari vizuale, diplopie, gust neplacut, tinitus.

Reactii de hipersensibilitate: reactii cutanate (eruptii cutanate, eritem, prurit), febra, edem facial, rareori fotosensibilizare si foarte rar reactii anafilactice, vasculita, nefrita interstitiala, sindrom Stevens-Johnson, reactii asemanatoare bolii serului, necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell) si eozinofilie.

Aparat cardiovascular: tahicardie, lesin, inrosirea fetei, transpiratii si migrena.

Reactii adverse locale: durere si flebita.

Influentarea valorilor testelor de laborator/sedimentului urinar: cresterea tranzitorie a valorilor transaminazelor si fosfatazei alcaline pot fi observate mai ales la pacientii cu afectiuni hepatice; de asemenea, pot sa apara cresteri tranzitorii ale concentratiilor plasmatice ale ureei, creatininei si bilirubinei (icter colestatic). Se poate observa cresterea sau scaderea numarului de eritrocite, leucocite si trombocite. Rar, pot sa apara hiperglicemie, cristalurie sau hematurie.

Sistemul musculo-scheletic: chinolonele pot determina artralgii si mialgii, tendinite si ruptura de tendon; acestea apar foarte rar si, de obicei, la administrarea concomitenta de glucocorticoizi.

Citeste si despre:

Betablocante adrenergice Vaccinarea antigripala Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Cauze imunologice de infertilitate Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Suplimentele nutritionale Fentanil Blocante ale canalelor de calciu Antibiograma si autovaccinul