Cefozon, 1 g, pulbere pentru solutie injectabila i.m./perfuzabila i.v

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cefozon si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cefozon contine cefoperazona. Acesta este un antibiotic, care apartine unui grup de antibiotice denumite cefalosporine. Aceste antibiotice sunt inrudite cu penicilina.

Cefozon omoara bacteriile si poate fi utilizat in diferite infectii.

Similar altor antibiotice, cefoperazona este eficace doar impotriva anumitor bacterii. De aceea, este utila numai pentru tratarea anumitor infectii, produse de microorganisme sensibile la acest antibiotic.

Cefozon poate fi utilizat pentru tratarea infectiilor produse de bacterii sensibile la actiunea acestui antibiotic, cum ar fi:

- Infectii intraabdominale,
- Infectii ale cailor urinare,
- Infectii ale pielii si tesuturilor moi,
- Infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare,
- Infectii generalizate (septicemii),
- Infectii ginecologice (inclusiv boala inflamatorie pelvina si endometrite).

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Cefozon exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze

Adulti

Doza uzuala este de 2 - 4 g (2-4 flacoane) cefoperazon a zi, impartita in cantitati egale, la intervale de 12 ore.

In cazuri deosebite (infectii mai grave) medicul dumneavoastra poate decide cresterea dozei pana la maximum 6-12 g cefoperazona pe zi (6-12 flacoane), impartite in cantitati egale care pot fi administrate la intervale de 6 ore sau de 12 ore, in functie de fiecare caz in parte.

Copii

Desi siguranta administrarii cefoperazonei la copii sub 12 ani nu a fost pe deplin stabilita, se pot recomanda doze de 100 - 150 mg cefoperazona/kg corp si zi, administrate in 2 sau 3 prize pentru tratamentul infectiilor usoare si moderate la copiii cu varsta peste 1 luna.

Varstnici

Medicul dumneavoastra va mai ajusta doza in cazul in care exista si o afectare a functiei renale.

Pacienti cu insuficienta renala si insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta renala care fac dializa si administrarea Cefozon se va face la sfarsitul sedintei de dializa. In general nu este necesara ajustarea dozei.

La pacientii cu insuficienta hepatica doza maxima administrata va fi de 4 g pe zi. In cazul in care medicul dumneavoastra decide ca este necesara o doza mai mare, acesta va va monitoriza testele hepatice.

Cefozon se administreaza printr-o injectie in muschi sau in perfuzie lenta (15 - 30 minute) in vena. In general administrarea se va face la intervale de 12 ore si in cazuri particulare la intervale de 6 ore.

Durata totala a tratamentului este stabilita de medic pentru fiecare pacient in parte si este de 48-72 de ore de la disparitia completa a febrei si a semnelor si simptomelor de infectie.

Daca cefoperazona este utilizata in tratamentul infectiilor produse de Streptococcus pyogenes (streptococ beta-hemolitic de grup A), tratamentul trebuie continuat cel putin 10 zile, pentru a reduce riscul aparitiei unor complicatii pe termen lung (reumatismului poliarticular acut sau al glomerulonefritei).

Daca vi se administreaza mai mult Cefozon decat trebuie

Este putin probabil ca acest lucru sa se intample deoarece Cefozon va este administrat de catre personal medical calificat. Daca vi se pare ca vi s-a administrat mai mult Cefozon decat trebuie intrebati imediat personalul medical, pentru a lua masurile necesare.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu vi se va administra Cefozon:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la cefoperazona sau la oricare dintre celelalte componente ale Cefozon;
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la oricare alt antibiotic din grupa cefalosporinelor;
- daca ati avut vreodata o reactie alergica severa la oricare alt antibiotic din grupa penicilinelor sau beta-lactaminelor, deoarece s-ar putea sa fiti alergic si la acest medicament;

-daca alaptati.

Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Precautii

Aveti grija deosebita cand vi se va administra Cefozon:

- informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist inainte de a vi se va administra acest medicament, daca ati avut vreodata o reactie alergica la oricare antibiotic;
- daca ati avut vreodata alt tip de reactie alergica sau astm bronsic. Reactiile de hipersensibilitate la cefoperazona au tendinta sa apara mai frecvent la pacientii cu predispozitie pentru oricare reactie alergica si pot sa apara in toate gradele de severitate, mergand pana la soc anafilactic;
- daca vi s-a spus vreodata ca rinichii si/sau ficatul dumneavoastra nu functioneaza bine;
- daca ati avut inflamatii ale intestinului, numite colite sau oricare alte boli intestinale severe; Foarte rar, in timpul tratamentului poate apare diaree severa si persistenta. Este important sa informati imediat medicul asupra acestui fapt. Se va decide intreruperea tratamentului si eventual, daca simptomatologia persista, medicul poate lua decizia sa va faca teste suplimentare;
- daca stiti ca aveti deficit de vitamina K, aveti sau ati avut perioade lungi de alimentatie saraca, ati avut o perioada cand ati fost hranit doar intravenos, sunteti dependent de alcool;
- daca aveti o boala care va scade capacitatea de a absorbi diferite substante de la nivelul tubului digestiv (sindrom de malabsorbtie);
- daca urmeaza sa fie administrata unui nou -nascut cu probleme hepatice (icter fiziologic) ;
- daca sunteti gravida sau ati putea fi gravida.

Cefozon poate modifica rezultatele anumitor teste sanguine (cum este testul Coombs). Daca trebuie sa efectuati aceste teste sanguine este important sa-i spuneti inainte medicului dumneavoastra ca luati Cefozon.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

In special, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati:

- alte antibiotice pentru tratamentul infectiilor cum sunt aminoglicozidele - folosirea concomitenta a celor doua clase de medicamente poate creste riscul toxicitatii renale. Daca asocierea este obligatorie, functia dumneavostra renala va fi monitorizata periodic. Iar administrarea se va face in locuri diferite si prin dispozitive de administrare diferite.
- Acid clavulanic, sulbactam - alte medicamente folosit pentru tratarea infectiilor.
- Cloramfenicol - deoarece are efect opus cefoperazonei.

Acest medicament poate, de asemenea, sa modifice rezultatul testelor de dozare a glucozei in urina prin metode neenzimatice. Daca aveti diabet zaharat si va efectuati periodic aceste teste, informati-l pe medicul dumneavoastra. In acest caz, in timpul tratamentului cu Cefozon 1 g, trebuie sa utilizati alte teste pentru monitorizarea diabetului zaharat.

Utilizarea Cefozon cu alimente si bauturi

Consumul de alcool etilic in intervalul de 72 ore de la administrarea Cefozon a fost asociat cu aparitia unor reactii de incompatibilitate severe, manifestate prin: inrosirea trecatoare a fetei, durere de cap, stare de rau (varsatura), senzatie de rau (greata), transpiratii si cresterea frecventei cardiace. Este important sa nu consumati alcool pe durata tratamentului cu Cefozon si inca 72 de ore de la incheierea ultimei administrari.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti gravida, ati putea fi gravida sau planificati sa ramaneti gravida, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a vi se administra Cefozon, deoarece numai acesta poate decide daca medicamentul va poate fi administrat. Daca alaptati nu este recomandata administrarea Cefozon.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cefozon poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Tulburari ale sistemului imunitar:

- urticarie, febra si rar anafilaxie la fel ca toate cefalosporinele.

Pacientii alergici la cefoperazona pot prezenta hipersensibilitate incrucisata cu alte cefalosporine si peniciline.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:

- eruptie cutanata tranzitorie,
- mancarime.

Infectii si infestari:

- similar altor antibiotice cu spectru larg, este posibila cresterea excesiva a organismelor non- susceptibile, inclusiv Candida spp. Daca apare o suprainfectie, trebuie instituit un tratament corespunzator.

Tulburari gastro-intestinale:

- senzatie de rau (greata),
- stare de rau (varsaturi),
- diaree,
- inflamatie severa a mucoasei colonului (colita pseudomembranoasa). Daca diareea este severa si persistenta se impune intreruperea administrarii antibioticului. Daca simptomatologia persista trebuie suspectata colita pseudomembranoasa. Se va institui tratamentul adecvat.

Tulburari hepatobiliare:

- cresteri tranzitorii ale valorilor serice a enzimelor hepatice.

Tulburari hematologice si limfatice:

- scaderea reversibila a numarului unor celule albe din sange responsabile de apararea contra infectiilor (neutropenie reversibila),
- cresterea temporara a numarului unor celule albe din sange cu functii speciale (eozinofilie),
- scaderea unor substante din sange cu rol in coagulare (hipoprotrombinemie),
- scaderea absorbtiei vitaminei K.

Precautii speciale sunt cerute la pacientii cu aport nutritional deficitar, malabsorbtie sau abuz de alcool etilic. Daca exista riscul de sangerare trebuie administrata vitamina K.

Tulburari renale si ale cailor urinare: in timpul administrarii concomitente cu aminoglicozide sau diuretice se poate agrava insuficienta renala.

Tulburari ale sistemului nervos: cefalee si scaderea semnificativa a albuminei; daca este utilizata in icterul fiziologic al nou-nascutilor poate determina cresterea riscului encefalopatiei bilirubinice. La doze mari, in special in caz de insuficienta renala, beta-lactaminele pot declansa encefalopatie metabolica (tulburari ale starii de constienta, miscari anormale, convulsii).

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: administrarea intravenoasa poate provoca inflamatie, flebita si tromboflebita, iar injectarea intramusculara poate provoca durere, induratie si inrosire la locul injectarii.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Cefozon

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temeperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Solutia reconstituita se poate pastra timp de 24 ore la temperaturi sub 25 grade Celsius si 5 zile la frigider (2 grade - 8 grade Celsius).

Nu utilizati Cefozon dupa data de expirare inscrisa pe flacon, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cefozon 1 g, pulbere pentru solutie injectabila i.m./perfuzabila i.v.

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila i.m./perfuzabila i.v. contine cefoperazona 1 g sub forma de cefoperazona sare de sodiu.

Ambalaj

Cefozon 1 g

Pulbere de culoare alba sau aproape alba.

Cutie cu un flacon din sticla incolora cu capacitatea de 15 ml cu pulbere pentru solutie injectabila i.m./perfuzabila i.v.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

EIPICO MED SRL B-dul Unirii nr.6, Bl. 8C sc.1, ap 9 Sector 4, Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2012.

Urmatoarele informatii sunt destinate numai medicilor si profesionistilor din domeniul sanatatii:

Prepararea solutiei in vederea administrarii intramusculare

Pentru obtinerea unei dilutii initiale, de 250 mg/ml, in flacon trebuie adaugat cate 2,8 ml apa pentru preparate injectabile la fiecare gram pulbere, apoi se agita energic pana la dizolvare. Ulterior, se adauga 1 ml solutie clorhidrat de lidocaina 2 % si se agita energic.

Pentru obtinerea unei dilutii initiale, de 333 mg/ml, in flacon trebuie adaugat cate 2 ml apa pentru preparate injectabile la fiecare gram pulbere, apoi se agita energic pana la dizolvare. Ulterior se adauga 0,6 ml solutie clorhidrat de lidocaina 2% si se agita energic.

Prepararea solutiei in vederea administrarii intravenoase

Pentru obtinerea unei dilutii initiale, trebuie adaugat in flacon minimum 2,8 ml (preferabil 5 ml) apa pentru preparate injectabile la fiecare gram pulbere. Pentru administrarea in perfuzie intermitenta, solutia rezultata trebuie diluata in continuare intr-un dizolvant adecvat si administrata in decurs de 1530 minute. In vederea administrarii in perfuzie intravenoasa continua, solutia obtinuta trebuie diluata in continuare pana la o concentratie finala de 2-25 mg/ml.

Din punct de vedere microbiologic, solutia reconstituita trebuie administrata imediat dupa preparare. Solutia reconstituita este stabila 24 ore la temperaturi sub 25C si 5 zile la frigider (2-8C). Daca solutia nu se administreaza imediat, responsabilitatea revine personalului medical care manipuleaza si administreaza medicamentul. Solutia ramasa neutilizata se arunca.

Cefoperazona este compatibila cu urmatorii solventi:

apa pentru preparate injectabile;
solutie de NaCl 0,9%;
solutie de glucoza 5% sau 10%;
lidocaina 1% (doar pentru solutiile care se administreaza imediat dupa preparare).

Din punct de vedere microbiologic, solutia trebuie administrata imediat dupa preparare. Daca solutia nu se administreaza imediat, responsabilitatea revine personalului medical care manipuleaza si administreaza medicamentul. Solutia ramasa nefolosita se arunca.

Citeste si despre:

Contraceptivele injectabile Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient