CEBION, tablete efervescente

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Cebion si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul deficientelor de vitamina C.

Mod de administrare

Doza recomandata la adulti este 1000 mg acid ascorbic (o tableta efervescenta Cebion 1g

Blutorange sau Cebion 1g Citrus) zilnic pana la disparitia simptomelor.

Daca sunt necesare doze mai mici, sunt disponibile preparate cu cantitati mai mici de vitamina C.

Trebuie tinut seama de continutul in sodiu al comprimatelor efervescente pentru cei care urmeaza un regim alimentar cu restrictie de sodiu. Un comprimat efervescent contine 232 mg sodiu in cazul Cebion 1g Citrus si 225 mg sodiu in cazul Cebion 1g Blutorange.

Durata tratamentului depinde de simptomele clinice si de valorile testelor de laborator.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la acid ascorbic sau la oricare dintre excipientii produsului.

Litiaza renala oxalica (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).

Tulburari de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoza, anemie sideroblastica).

Precautii

Cebion 1g Blutorange sau Cebion 1g Citrus contin zahar aproximativ 1 g. De aceea, administrarea acestor medicamente nu este recomandata la pacientii cu intoleranta ereditara la galactoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactaza, sucraza isomaltaza.

Dupa administrarea de doze mari de vitamina C (4 g pe zi) la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza s-au observat cazuri izolate de hemoliza (uneori severa).

Prin urmare, la acesti pacienti trebuie evitata administrarea acidului ascorbic in doze mai mari decit cele recomandate.

La pacientii cu predispozitie de aparitie a calculilor renali, excesul de vitamina C presupune un risc crescut de dezvoltare a calculilor de oxalat de calciu.

La pacientii cu urolitiaza recurenta se recomanda sa nu depaseasca o doza zilnica de 100 200 mg vitamina C.

La pacientii cu insuficenta renala severa sau in stadiul terminal (aflati sub dializa), nu trebuie administrate doze zilnice mai mari de 50 100 mg vitamina C, deoarece exista riscul de crestere a oxalatilor in sange si de formare de cristale de oxalat in rinichi. La pacientii cu insuficienta renala severa se recomanda preparate farmaceutice cu doze mai mici de acid ascorbic.

Pacientii ce necesita un regim alimentar cu aport redus de sodiu trebuie sa tina seama de continutul de sodiu al acestui medicament. Datorita unui efect usor stimulant se recomanda ca vitamina C sa nu fie administrata la sfarsitul zilei.

Interactiuni medicamentoase

Doze mai mari de 2 g acid ascorbic pe zi pot interfera testele biologice de determinare a creatininemiei, glicemiei, creatininuriei, acidului uric, fosfatului anorganic si glicozuriei.

Asemenea concentratii urinare pot fi depistate dupa doze de mai multe grame de vitamina C. Tot la asemenea doze pot aparea si rezultate fals-negative la testele de depistare a hemoragiei oculte in materiile fecale.

In general, metodele chimice bazate pe reactii de culoare pot fi afectate.

Acidul ascorbic poate creste absorbtia intestinala a fierului.

Acidul ascorbic creste absorbtia aluminiului din tractul gastro-intestinal.

In general, pot fi influentate examenele de chimiodetectie bazate pe reactii de culoare.

Sarcina si alaptarea

Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene sau mutagene. Deoarece datele clinice sunt insuficiente, medicamentul se poate administra in timpul sarcinii si alaptarii numai daca este absolut necesar.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Cebion 1g Blutorange sau Cebion 1g Citrus nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Cebion 1g Blutorange sau Cebion 1g Citrus este in general bine tolerat. La doze mari (peste 1 g acid ascorbic pe zi) pot sa apara la unii pacienti tulburari digestive (senzatie de arsura epigastrica, diaree) sau urinare (formarea calculilor de urati, cistina si/sau oxalati) precum si episoade de hemoliza la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza. In cazuri izolate s-au observat reactii de hipersensibilitate cutanate si respiratorii.

Supradozaj

Ocazional, s-a observat diaree osmotica temporara (cu simptome abdominale specifice) la administrarea a 3 g acid ascorbic; aceasta apare aproape invariabil la doze 10 g. Se recomanda intreruperea tratamentului si daca este necesar tratament simptomatic.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cebion 1 g Citrus

Tub de polipropilena a 20 comprimate efervescente

Un comprimat efervescent contine acid ascorbic 1000 mg.

Cebion 1 g Blutorange

Tub de polipropilena a 20 comprimate efervescente

Un comprimat efervescent contine acid ascorbic 1000 mg.

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: vitamine, acid ascorbic Cod ATC: A11G A01

Vitamina C este un principiu activ esential pentru om. Acidul ascorbic si metabolitul sau, acidul dehidroascorbic, constituie un sistem redox de maxima importanta fiziologica. Datorita potentialului sau redox, vitamina C actioneaza ca un cofactor in multe sisteme enzimatice, de exemplu, formarea colagenului, sinteza catecolaminelor, hidroxilarea steroizilor, tirozinei si substantelor exogene, in biosinteza carnitinei, in regenerarea acidului tetrahidrofolic si in amidarea unor peptide (de exemplu, ACTH si gastrina). Deficitul de vitamina C afecteaza sistemul imunitar, in special chemotaxismul, activarea complementului si producerea de interferon. Functiile molecular-biologice ale vitaminei C nu au fost inca elucidate complet.

Acidul ascorbic favorizeaza absorbtia sarurilor de fier prin reducerea ionilor de fer si a

formarii de chelati ferici. In cadrul compartimentelor hidrice ale organismului, aceasta

substanta blocheaza lantul de reactii activate de catre oxigen, actionand deci ca antioxidant.

Acesta functie este in stransa legatura biochimica cu cele ale vitaminei E, vitaminei A si

carotenoizilor.

Pana in prezent nu exista suficiente dovezi asupra reducerii de catre vitamina C a

potentialului carcinogen gastro-intestinal al anumitor substante.

Proprietati farmacocinetice

Acidul ascorbic este absorbit partial, fractia de absorbtie fiind dependenta de concentratia sa in portiunea proximala a intestinului subtire. Pe masura ce doza unitara creste, biodisponibilitatea scade de la 60-75% la o doza de 1 g, pana la 40% la 3 g si la 16% la 12 g. Fractia neabsorbita este degradata de flora din colon, compusii principali rezultatii fiind CO2 si acizi organici.

La adultii sanatosI, turnover-ul metabolic maxim de 40-50 mg/zi este atins la concentratii plasmatice de 0,8-1,1 mg/zi. Turnover-ul total este de ordinul a 1 mg/kg si zi. Dupa administrarea de doze foarte mari, se pot regasi temporar concentratii plasmatice de pana la 4,2 mg/dl.

In aceste conditii, acidul ascorbic este eliminat in principal nemodificat (peste 80%) prin urina (timpul mediu de injumatatire plasmatica fiind de 2,9 ore). Excretia renala presupune filtrare glomerulara si reabsorbtie tubulara proximala.

Concentratia plasmatica maxima a acidului ascorbic la adultii sanatosi este de 1,34 + 0,21 mg/dl la barbati si 1,46 + 0,22 mg/dl la femei. Dupa administrarea regulata de 180 mg/zi, cantitatea totala de acid ascorbic din organism este de cel putin 1,5 g. Substanta se concentreaza mai mult in hipofiza, glande suprarenale, cristalin si leucocite.

Lista excipientilor

Cebion 1 g Citrus

Acid citric anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, zahar, zahar instant, amidon de porumb, pulbere de lamaie 637, aroma de lamaie 987325/P, aroma de lamaie 57856/AP, ciclamat de sodiu, zaharina sodica, riboflavin fosfat de sodiu.

Cebion 1 g Blutorange

Acid citric anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, zahar, zahar instant, amidon de porumb, aroma de portocale 55605-/TP, suc de sfecla- substanta uscata, ciclamat de sodiu, zaharina sodica, riboflavin fosfat de sodiu.

Ambalaj

Comprimate efervescente.

Citeste si despre:

Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii? Delirium Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Beneficiile oferite de ciocolata neagra 9 moduri prin care sa va protejati ochii in era digitala