Castravetele este o plantacomestibila, din familia Curcubitaceae si este originar din India. In Romaniaeste cultivat in sere si culturi intense. Planta de castravete este taratoare,ajunge pana la 2 metri lungime si se agata pe suprafete de sustinere cuajutorul carceilor. Frunzele sale sunt mari, aspre si acopera fructele. Florilesunt mici, de culoarea galben pal. Castravetele (fructul) este cilindric,alungit, poate ajunge si la lungimi de 50 cm, desi in mod normal are cca 10 cmlungime. Castravetele contine urmatoarele substante chimice: vitaminele A, B,C, sulf, magneziu, oxid de calciu, mucilagii, erepsina. Principalele salecalitati sunt: racoritor, depurativ, dizolvant al acidului uric si al uratilor,diuretic, hipnotic usor, astringent extern, stimuleaza pancreasul sa producainsulina. Este utilizat in industria alimentara si se comercializeaza si informa murata, dar este un ingredient important utilizat in industria cosmeticadatorita efectelor sale astringente, calmante si de restabilire a ph-uluipielii. In fitoterapie este utilizat fructul ca atare sau sucul lui.
Uz intern:
- artrita, colibaciloza,colici, guta, iritatii intestinale, intoxicatii, litiazabiliara si renala, pecingine, starisubfebrile, temperamente biloase si sangvine, indigestii - se consumacastravetii proaspeti sau murati, suc proaspat.
Uz extern:
- acnee, cosmetica, dermatoze superficiale, crapaturi alebuzelor, pete pe piele, pistrui, pori dilatati ai fetei, prurit, reumatism,riduri, arsuri solare, tendinite, dureri articulare - fie felii de castraveteproapat aplicate direct, fie comprese cu suc proaspat, felii de castravetemacerat in lapte.