CARBENICILINA, flacoane injectabile

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Carbenicilina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Penicilina semisintetica bactericida cu spectru larg, incluzand Pseudomonas aeruginosa, E. coli, Enterobacter, tulpini indol-pozitive de Proteus, Haemophilus influenzae, Bacteroides fragilis si alti anaerobi; dezvolta relativ repede rezistenta.

Infectii cu Psudomonas aeruginosa - bacteriemii, pneumonie, infectii respiratorii, meningite si abcese cerebrale, ulceratii de decubit, arsuri infectate, infectii cutanate, infectii urinare, infectii la bolnavi cu neutropenie, febrili; infectii cu Enterobacter, E. coli, Proteus indol-pozitiv - bacteriemii, infectii urinare; infectii mixte cu anaerobi, intraabdominale, din sfera genitala la femei, respiratorii. Uneori, in infectiile grave, este avantajoasa asocierea cu aminoglicozide, mai rar cu cefalosporine.

Mod de administrare

Adulti: injectii (lent) sau perfuzii intravenoase, 6-40 g/zi (10-150 mg/kg corp) - in infectiile sistemice grave cu Pseudomonas sau anaerobi 20-40 g/zi, fractionat la 4-8 ore, in infectiile cu Enterobacter sau Proteus 10-15 g/zi, in infectiile urinare cu Pseudomonas 3-8 g/zi (in functie de greutatea corporala); copii: injectii intravenoase, perfuzii intravenoase sau injectii intramusculare, 100-500 mg/kg corp si zi (fractionat in 3 doze). In caz de insuficienta renala, prima doza este cea obisnuita, apoi injectii cu 1/2 doza, la intervale de 8 ore, 12 ore, respectiv 24 ore, pentru valori ale clearance-ului creatininei peste 30 ml/minut, 10-30 ml/min, respectiv sub 10 ml/minut; daca se asociaza insuficienta hepatica sunt suficiente 2/zi (la adult). Se poate administra si pe alte cai (in asociatie cu tratamentul sistemic); intraarticular (500 mg-1 g o data/zi), intrapleural (1 g o data/zi), in aerosoli (250-500 mg de 4 ori/zi), subconjunctival (25 mg), in irigatii locale (solutie 2%).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alergie la peniciline (se investigheaza hipersensibilitatea); prudenta la alergici, la astmatici, in insuficienta renala si atunci cand aportul de sare poate fi daunator. Nu se amesteca in perfuzii cu preparate de sange, solutii de proteine sau hidrolizate proteice, emulsii lipidice; nu se introduce in aceeasi seringa cu aminoglicozidele (le inactiveaza).

Reactii adverse posibile

Urticarie, eruptii cutanate alergice diverse, rareori soc anafilactic; uneori, la dozele mari, supraincarcare sodica (1 g contine 4,7 mEq sau 108 mg sodiu), hipokaliemie si alcaloza (creste excretia urinara a ionilor de potasiu si hidrogen); sunt posibile suprainfectii cu germeni rezistenti; rareori greata (la injectarea intravenoasa de doze mari), leucopenie, neutropenie, trombocitopenie, eozinofilie, cresterea transaminazelor serice, hepatita; nefrita insterstitiala; la bolnavii cu insuficienta renala severa poate provoca anemie hemolitica, accidente hemoragice (concentratiile mari au actiune antiagreganta plachetara), convulsii; reactii locale - durere, induratie, tromboflebita.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Flacoane continand carbenicilina 1 g sau 5 g, ca sare disodica sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila.

Citeste si despre:

Preparatele injectabile cu botox Contraceptivele injectabile Celulele stem si incontinenta urinara Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Fricile copilului sunt normale #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Marirea buzelor Liftingul gatului Botoxul Solutii pentru o piele neteda Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
Cere sfatul medicului ×