Este o planta originala dinbazinul Marii Mediterane si face parte din familia Capparidaceae, se dezvoltain zone stancoase. In Romania secultiva numai in sere. Caparisul este un arbust catarator foarte ramificat sibogat, ce poate ajunge pana la 2 m inaltime.Tulpinile sunt verzui pana lanuante de ruginiu, au frunze carnoase, alternante, lucioase si ovale cu nervuriproeminente. Florile sunt de culoare roz sau alba, placut parfumate, iarstaminele sale cresc foarte lungi si sunt violacee. Fructul se numeste caperasi impreuna cu mugurele nedeschis sefolosesc ca si condimente. In fitoterapiese folosesc radacinile si mugurii, dar si frunzele proapete. Planta contine omare cantitate de quercetina si rutin- bioflavonida (un antioxidant puternic).Principalele sale calitati sunt antioxidant, antiinflamator, analgezic,antihelmitic, antihemoroidal, depurativ, emenagog, expectorant, tonic amar,stimuleaza functiile hepatice.
Uz intern:
- infectii gastroenterale,diaree, guta, dismenoree, lipsa poftei de mancare, tuse, afectiuni renale(curata rinichii), anemie - sub formade infuzie sau decoct de radacina, din muguri
Uz extern:
- inflamatii, reumatism,cuperoza - sub forma de comprese cuinfuzie de radacina, frunze proaspete aplicate pe locul dureros.