BONEFOS, comprimate

Prospect

Publicat: 22 Octombrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Bonefos si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Bonefoseste indicat in tratamentul resorbtiei osoase crescute si hipercalcemiei datorate patologiei maligne.

Mod de administrare

Bonefos 60 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila

Pacienti adulti cu functie renala normala

Inainte si in timpul tratamentului este necesara hidratarea adecvata si monitorizarea functiei renale si a calcemiei.

Dupa perfuzia cu clodronat, perioada de timp in care se mentine un nivel acceptabil al calcemiei variaza foarte mult de la un pacient la altul. Daca este necesar, pentru a controla calcemia, se poate repeta perfuzia sau se poate administra tratamentul pe cale orala.

Doza uzuala este de 300 mg clodronat/zi (o fiola a 5 ml Bonefos 60 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila diluate in 500 ml solutie perfuzabila de clorura de sodiu 9 sau solutie perfuzabila de glucoza 5%). Se administreaza in perfuzie intravenoasa cu durata de 2 ore, cateva zile consecutiv, pana la normalizarea calcemiei, de obicei 5 zile. Acest tratament nu trebuie continuat mai mult de 7 zile. Alternativ, se poate administra o doza de 1500 mg clodronat (5 fiole a 5 ml Bonefos 60 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila diluate intr-un volum de 500 ml solutie perfuzabila de clorura de sodiu 9 sau solutie perfuzabila de glucoza 5%), administrate intr-o singura perfuzie intravenoasa cu o durata de 4 ore.

Pacienti adulti cu insuficienta renala

Doza de clodronat va fi micsorata dupa cum urmeaza:

Gradul insuficientei renale Clearance -ul creatininei (ml/min) Micsorarea dozei, cu (%)

Usoara 50 - 80 25

Moderata 12 - 50 25 - 50

Severa < 12 50

Bonefos 400 mg, capsule si Bonefos 800 mg, comprimate filmate.

Este recomandabil ca Bonefos capsule si comprimate filmate sa fie inghitite intregi. Comprimatul filmat de Bonefos 800 mg poate fi impartit in doua pentru a fi inghitit mai usor, dar jumatatile trebuie inghitite la aceeasi administrare.

Comprimatele nu se vor strivi sau dizolva inainte de a fi inghitite.

In cazul in care se administreaza in doza unica, este de preferat ca doza de Bonefos sa se ia dimineata, pe nemacate, cu un pahar cu apa. Pacientul nu va manca sau bea si nu va lua nici un alt medicament pe cale orala, timp de o ora.

Daca doza zilnica de Bonefos se ia divizata in mai multe prize, prima doza se va lua asa cum s-a recomandat mai sus. A doua doza trebuie luata cu mai mult de 2 ore dupa si o ora inainte de a manca, a bea (apa) sau a inghiti un alt medicament.

Produsul nu trebuie administrat cu lapte, alimente sau medicamente care contin calciu sau alti cationi bivalenti, deoarece acestia scad absorbtia intestinala a clodronatului.

Pacienti adulti cu functie renala normala

Doza se stabileste individual in functie de indicatia Bonefos. Doza initiala recomandata este de

1600 mg clodronat/zi in priza unica. Daca este necesar, doza poate fi crescuta, fara a depasi doza maxima de 3200 mg clodronat/zi. In cazul in care doza este mai mare de 1600 mg clodronat/zi, daca este necesar ea poate fi fractionata in 2 - 3 prize.

Pacienti adulti cu insuficienta renala

Bonefos se elimina pe cale renala. De aceea trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala; dozele zilnice care depasesc 1600 mg nu trebuie administrate continuu.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la bifosfonati sau la oricare dintre excipientii produsului; tratamentul concomitent cu alti bifosfonati.

Precautii

In timpul tratamentului cu Bonefos trebuie mentinuta o hidratare adecvata, in special la pacientii cu hipercalcemie sau insuficienta renala.

Administrarea intravenoasa poate determina afectare renala severa mai ales in cazul in care viteza perfuziei este prea mare sau daca se administreaza doze mai mari decat cele recomandate.

Atentionari

Deoarece Bonefos se elimina pe cale renala, trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala; dozele zilnice care depasesc 1600 mg nu trebuie administrate continuu.

Copii

Siguranta si eficacitatea administrarii produsului la copii nu au fost stabilite.

Varstnici

Nu este necesara ajustarea dozelor la varstnici.

Interactiuni medicamentoase

Bonefos poate interactiona cu alte medicamente. De aceea trebuie sa va informati medicul despre orice medicament pe care il luati in mod curent sau abia incepeti sa il luati, indiferent daca sunt cu sau fara prescriptie medicala.

Este contraindicata administrarea concomitenta a altor bifosfonati.

Deoarece Bonefos formeaza complexe putin solubile cu cationi bivalenti, administrarea simultana cu alimente sau medicamente care contin cationi bivalenti, de exemplu antiacide sau preparate cu fier, poate duce la scaderea semnificativa a biodisponibilitatii clodronatului. Aceasta poate sa determine scaderea eficacitatii Bonefos. Dupa administrarea medicamentului nu trebuie sa mancati, sa beti sau sa luati alte medicamente timp de o ora.

In cazul in care clodronatul este administrat concomitent cu analgezice antiinflamatoare nesteroidiene poate provoca insuficienta renala.

Asocierea cu aminoglicozide necesita prudenta, datorita riscului mare de hipocalcemie. Utilizarea concomitenta a fosfatului de estramustina cu clodronatul a dus la crestereaconcentratiei plasmatice a fosfatului de estramustina.

Sarcina si alaptarea

Nu se cunoaste daca clodronatul este fetotoxic, afecteaza reproducerea sau este excretat in laptele matern. De aceea, Bonefos nu trebuie utilizat in timpul sarcinii sau alaptarii decat daca avantajele terapeutice depasesc net riscurile posibile.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Bonefos nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Dupa administrarea pe cale orala cele mai frecvente reactii adverse au fost cele gastro-intestinale: greata, varsaturi si diaree. Acestea pot sa apara la aproximativ 10% dintre pacienti Aceste tulburari sunt de intensitate usoara si, de obicei, apar mai frecvent la doze mari.

Ocazional, clodronatul poate creste concentratiile plasmatice ale hormonului paratiroidian si ale aminotransferazelor. Aceste modificari trecatoare, rareori, depasesc dublul limitelor valorilor de referinta ale testelor de laborator. Au fost observate, de asemenea, modificari ale concentratiei plasmatice a fosfatazei alcaline precum si hipocalcemie asimptomatica. In plus, s-au mai observat cazuri individuale de alterare a functiei respiratorii asemanatoare reactiilor alergice la pacientii cu astm bronsic indus de acidul acetilsalicilic precum si reactii cutanate.

In general aceste modificari sunt reversibile. S-au raportat proteinurie reversibila, cresterea nivelului creatininei serice si disfunctie renala. Oricum, majoritatea pacientilor sunt in faza terminala iar rolul clodronatului in disfunctia renala nu s-a confirmat.

Daca apar reactii adverse care nu au fost mentionate, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu clodronat. Tratamentul supradozajului este simptomatic. Trebuie asigurata hidratarea adecvata si monitorizarea functiei renale si a calcemiei.

Cum se pastreaza Bonefos

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj

Bonefos 400 mg, capsule

A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original

Bonefos 800 mg, comprimate filmate

A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original. Bonefos 60 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.

Dupa preparare, solutia perfuzabila trebuie utilizata in interval de 12 ore. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Bonefos 400 mg, capsule

O capsula contine clodronat disodic anhidru 400 mg sub forma de clodronat disodic tetrahidrat

500 mg si excipienti: continutul capsulei - lactoza monohidrat, talc, stearat de calciu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; capsula - gelatina, dioxid de titan (E171), oxid rosu de fer (E172), oxid galben de fer (E 172), cerneala neagra pentru inscriptionat Black Ink Tek SW-9008 (shellac, alcool etilic anhidru, alcool izopropilic, alcool butilic, propilen glicol, apa purificata, hidroxid de amoniu, hidroxid de potasiu, oxid negru de fer).

Bonefos 800 mg, comprimate filmate

Un comprimat filmat contine clodronat disodic anhidru 800 mg sub forma de clodronat disodic tetrahidrat 1000 mg si excipienti: nucleu - celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, acid stearic, stearat de magneziu; film opadry Y-1-7000 (hidroxipropilmetilceluloza, macrogol 400, dioxid de titan (E 171)).

Bonefos 60 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila

Un mililitru concentrat pentru solutie perfuzabila contine clodronat disodic anhidru 60 mg sub forma de clodronat disodic tetrahidrat (5 ml contin 300 mg de clodronat disodic) si excipienti: apa pentru preparate injectabile, hidroxid de sodiu.

Ambalaj

Bonefos 400 mg, capsule

Cutie cu un flacon din PEID a 100 capsule

Bonefos 800 mg, comprimate filmate

Cutie cu 6 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate

Bonefos 60 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila

Cutie cu 5 fiole din sticla incolora a cate 5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

Fabricant

Bonefos 400 mg, capsule si Bonefos 800 mg, comprimate filmate

Schering Oy

Pansiontie 47, 20101 Turku, Finlanda (subsidiar al Schering AG, Germania)

Bonefos 60 mg/ml, concentrat pentru solutie perfuzabila

Jenahexal Pharma GmbH, Otto Schott Strasse 15

D-07745 Jena, Germania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Schering Oy

Pansiontie 47, 20101 Turku, Finlanda (subsidiar al Schering AG, Germania).

Data ultimei verificari a prospectului Decembrie 2004

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Cum sa ai grija de articulatiile tale Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa