Este un arbust originar din Chile, care este cultivat si in Italia si Africa de Nord (mai ales in Maroc). Boldo poate atinge pana la 5 m inaltime si este verde tot timpul anului. Frunzele sale sunt aspre si casante, verzi- cenusii si emana un miros de camfor atunci cand sunt strivite. Florile cresc grupate in buchetele in varful crengilor si sunt de culoarea galben- pal.
fructele sunt mici, negre si lucioase, sunt comestibile si foarte bogate in zaharuri. Cele mai importante
substante chimice din compozitia acestei
plante sunt: uleiuri volatile - ascaridol, cineol si camfor, flavonide,
antioxidanti, alcaloizi - boldina. Principalele proprietati ale arbustului sunt: antioxidant, antitumoral, vermifug, colagog. In fitoterapie se utilizeaza frunzele si scoarta (din care se extrage boldina). In america Latina frunzele sunt folosite ca si condiment alimentar.
Uz intern: -
litiaza biliara,
afectiuni hepatice,
afectiuni gastrice,
afectiuni digestive, sifilis, gonoree, aerofagie, flatulenta, reumatism, guta, icter, raceli, dispepsie, cancer - sub forma de infuzie sau decoct din frunze, tinctura.
Efecte adverse:- Supradozajul sau utilizarea plantei poate avea efecte avortive si nu se recomanda utilizarea la
femeile insarcinate.