ATROPINA, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Atropina, solutie injectabila si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Atropina este un alcaloid din Atropa balladona (matraguna) si alte solanacee, avand actiune parasimpatolitica cu structura aminica. Aceasta este un compus cristalin, incolor, fara miros, gust amar si neplacut, putin solubil in apa rece, ceva mai solubil in apa fierbinte, solubil in alcool, cloroform si putin solubil in uleiurile grase, avand punctul de topire de 115 grade Celsius.

Atropina se absoarbe repede si complet atunci cand se administreaza oral (pe stomacul gol sau pe nemancate). Se elimina in proportie de 77+94% prin urina, circa 1/3 sub forma neschimbata, timpul de injumatatire este de 12-38 ore.

Atropina se foloseste limitat in boala ulceroasa, deoarece uneori e neplacuta pentru bolnavi, mai ales cand tratamentul este indelungat.

Atropina are actiune antiulceroasa, mai ales in ulcerul duodenal, pentru actiunea hiposecretoare si pentru calmarea durerii prin actiunea antispastica.

Mod de administrare

Atropina se administreaza la adulti: injectabil intramuscular sau intravenos lent sau subcutanat, nu se depasesc 2 mg/zi. Dozele obisnuite sunt de 0,5-1 mg o data. Se poate administra si sub forma de solutie 1% cate 0,5 mg (0,5 ml sau ca picaturi) de trei ori/zi adaugand a patra doza de 1 mg seara la culcare.

In oftalmologie la adulti se administreaza cate 1-2 picaturi de 2-4 ori/zi, iar la copii (30 luni-15 ani) cate 2 picaturi de 3 ori/zi din solutia de atropina de 0,30%.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Contraindicatii:

- hipersensibilitate la glaucom cu unghi inchis, ileus paralitic, adenom de prostata, stari febrile la copii.

Aceste contraindicatii nu se aplica atunci cand atropina trebuie folosita in situatii care pun in pericol viata pacientului (de exemplu la asistolie).

Precautii

Produsul se administreaza cu prudenta in caz de: insuficienta renala sau hepatica, insuficienta coronariana, tulburari de ritm, hipertensiune arteriala, hipertiroidie, bronsita cronica (datorita cresterii vascozitatii secretiei traheo-bronsice), atonie intestinala la varstnici, megacolon toxic, stenoza pilorica, colita ulceroasa, stari febrile la adulti.

Interactiuni medicamentoase

Asocierea atropinei cu alte medicamente cu efect anticolergic, cum sunt antidepresivele triciclice, antihistaminice H1, sedative antipakinsoniene, anticolinergice centrale, disopiramida, chinidina, neuroleptice fenotiazinice, determina aditia reactiilor adverse de tip atropinic.

Sarcina si alaptarea

Studiile preclinice au pus in evidenta efecte teratogene numai la o singura specie si numai la doze mari. In clinica, administrarea atropinei intr-un numar limitat de cazuri nu a produs efecte teratogene sau fetotoxice. Totusi pentru evaluarea consecintelor utilizarii medicamentului in timpul sarcinii sunt necesare studii suplimentare. Ca masura de precautie se recomanda sa nu se administreze atropina in timpul sarcinii.

Excretia atropinica in laptele matern poate provoca manifestari de supradozaj la sugar, indeosebi semne de neurotoxicitate. In plus medicamentul scade secretia laptelui. De aceea in cazul in care utilizarea medicamentului este absolut necesara se va intrerupe alaptarea.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Conducatorii de vehicule sau cei ce folosesc utilaje, trebuie preveniti asupra riscului legat de aparitia tulburarilor de comportament, care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Cutii cu 100 fiole de 1 ml sol. 1. Se elibereaza numai cu prescriptia medicului pe blanchete cu timbrul sec. A se feri de lumina. Atentie: A nu se lasa la indemana copiilor.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina dm sprijina femeile din Romania menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate