Arahida este oerbacee anuala, originara din America de Sud. Este considerata ca fiind plantaleguminoasa. Inaltimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoaragalbena. fructele, desi se formeaza in partea aeriana a plantei, se coc inpamant.
Contine inspecial: grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei),protide (de asemenea in cantitate mare 30%), numeroase saruri minerale, acidfolic, vitaminele a, B1, B2, E, F, tanin.
Arahidele suntdeosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante,dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitateaficatului si a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilordin arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un alimentutilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, inoboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Suntcunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatiirinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere acolesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.
Naturistiirecomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub aceastaforma calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte.
Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice,antisclerogenice.
Uz intern:
- astenii,surmenaj, diete si regimuri de slabire, cresterea imunitatii, mentinereasanatatii pielii, ochilor, tesutului nervos si a digestiei fructele crude,prajite sau in preparate diverse, culinare sau farmaceutice.
Uz extern:
- arsuri,xteroza cutanata sub forma de cataplasma.
Contraindicatii:
- Consumularahidelor este interzis persoanelor cu diverse afectiuni mai grave aleficatului sau alergice la aceste fructe.
Efecte adverse:
- Consumul indelungat de arahide poate fi toxic pentruficat si spoate scad eexcitabilitatea sexuala cand se consuma prajite (crestecantitatea de acroleina).