Indicatii
Domeniul de utilizare al solutiei de Antifungol cuprinde infectii cu ciuperci (micoze) ale pielii cauzate de dermatofite, hife (de ex. diverse specii de Candida), mucegaiuri si altele precum Malassezia furfur, de ex. micoze la picioare, micoze ale pielii, ale cutelor pielii, Pityriasis versicolor, candidoze superficiale.
Daca nu exista alta indicatie, se pulverizeaza in strat subtire de 2-3 ori pe zi cu Antifungol, partile infestate si se maseaza usor pentru patrundere in piele. Inaintea primei utilizari se pompeaza de mai multe ori pana la aparitia unui nor de pulverizare. La urmatoarele intrebuintari preparatul este utilizabil. Distanta de pulverizare sa fie de 10-30 cm. La fiecare utilizare se apasa 1-2 ori pe capul de pulverizare; acest lucru este suficient pentru a asigura actiunea eficienta chiar pe suprafete mari de micoze. Durata tratamentului: Important pentru succesul tratamentului este aplicarea regulata si suficienta a Antifungolului. Durata tratamentului depinde de suprafata si localizarea bolii. Pentru a obtine o vindecare completa, nu trebuie sa se intrerupa tratamentul cu Antifungol dupa incetarea simptomelor inflamatorii acute sau a tulburarilor subiective, ci sa se continue tratamentul cel putin inca 4 saptamani. Pityriasis versicolor se vindeca in general in 1-3 saptamani. In caz de micoze la picioare, care prezinta o ameliorare rapida, pentru a evita recidiva, se recomanda continuarea tratamentului inca 2 saptamani dupa disparitia tuturor simptomelor bolii. Dupa fiecare spalare picioarele trebuie sa fie bine sterse (uscate interdigital). Medicamentul sa nu fie utilizat dupa data de expirare prevazuta pe ambalaj. A se pastra medicamentul ferit de copii.
Contraindicatii
Contraindicatiile reprezinta afectiuni sau situatii in care anumite medicamente nu pot fi utilizate sau se utilizeaza numai dupa o prealabila analiza medicala complexa, deoarece in acest caz, efectul benefic nu este intr-o relatie favorabila fata de efectul negativ al acestora.
Reactii adverse
Medicamentele pot avea pe langa actiunile principale dorite si efecte nedorite, asa-numitele efecte adverse. Efectele adverse observate la utilizarea temporara a clotrimazolului, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient sunt enumerate mai jos: Ocazional pot aparea iritatii ale pielii (de ex. inrosire pasagera, usturime sau intepaturi). In caz de hipersensibilitate fata de propilenglicol, macrogol (polietilenglicol) sunt posibile aparitii de reactii alergice.
Interactiuni medicamentoase
Actiunea unor medicamente poate fi influentata prin utilizarea concomitenta a altora. De aceea intrebati medicul dv-stra, in cazul in care folositi permanent alte medicamente sau le-ati utilizat pana de curand sau daca doriti sa le folositi concomitent cu acest preparat. Medicul dvs. va poate spune daca in aceste conditii pot aparea efecte adverse sau trebuie luate anumite masuri, ca de ex. daca este necesara stabilirea unei alte doze din acest medicament. Clotrimazolul micsoreaza actiunea amfotericinei si a altor antibiotice (nistatin, natamicin).
Compozitie
1 ml solutie contine 10 mg clotrimazol; polietilenglicol; 2-propanolol.