AMINOSTERIL K E NEPHRO, solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Prospect AMINOSTERIL K E NEPHRO, solutie perfuzabila
  1. Ce este Aminosteril K E NEPHRO si pentru ce se utilizeaza
  2. Mod de administrare

Ce este Aminosteril K E NEPHRO si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aport de aminoacizi ca parte a regimului de nutritie parenterala in forme severe de insuficienta hepatica cu sau fara encefalopatie hepatica, atunci cand alimentatia orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata.

Mod de administrare

Aminosteril N-Hepa 8% poate fi administrat ca parte a unui regim de nutritie parenterala totala, in asociere cu cantitati adecvate de carbohidrati si emulsii lipidice (ca suport energetic), electroliti, vitamine si oligoelemente

Pentru a asigura o administrare optima, solutiile de carbohidrati si/sau emulsiile lipidice trebuie administrate simultan.

Solutia poate fi administrata atat timp cat starea clinica a pacientului impune nutritia parenterala sau pana la normalizarea metabolismului aminoacizilor.
Precautii:
Trebuie monitorizate echilibrul hidro-electrolitic si acido-bazic.

Monitorizarea paraclinica trebuie sa includa si determinarea glicemiei, proteinemiei, creatininemiei si a parametrilor functiei hepatice.

Daca este necesar, se vor administra electroliti si carbohidrati in doze adecvate, in perfuzie intravenoasa, utilizand un "bypass" sau realizand un amestec intr-o punga de tipul "all-in-one".

Datorita compozitiei sale speciale, utilizarea Aminosteril N-Hepa 8% in alte indicatii terapeutice decat cele recomandate poate produce dezechilibre ale aminoacizilor si tulburari metabolice severe.

Alegerea unei cai venoase periferice sau centrale pentru perfuzarea solutiei depinde de osmolaritatea finala a amestecului. Limita general acceptata a valorii osmolaritatii in cazul perfuzarii pe vena periferica este de aproximativ 800 mosm/l. Aceasta limita variaza considerabil in functie de varsta, starea generala a pacientului si calitatea venelor periferice.

Pentru a reduce riscul de tromboflebita in cazul administrarii printr-o vena periferica, se recomanda examinarea frecventa a locului de administrare.
Reactii adverse:
In cazul administrarii printr-o vena periferica, asemanator tuturor solutiilor perfuzabile hipertone, poate apare tromboflebita.

Daca medicamentul este administrat corect, nu apar alte reactii adverse.

Contraindicatii

Asemanator celorlalte solutii care contin aminoacizi, administrarea Aminosteril N-Hepa 8% este contraindicata in urmatoarele situatii:
- dezechilibre ale metabolismului aminoacizilor,
- acidoza metabolica,
- hiperhidratare,
- hiponatremie,
- hipokaliemie,
- insuficienta renala,
- insuficienta cardiaca decompensata,
- soc, hipoxie.

Supradozaj

Aminosteril N-Hepa 8% este o solutie de aminoacizi pentru nutritia parenterala. Producerea intoxicatiei acute este putin probabila daca solutia este administrata conform recomandarilor.

O perfuzare prea rapida printr-o vena periferica poate produce tromboflebita (atentie la osmolaritatea solutiei).

In caz de supradozaj, la unii pacienti pot apare greata, varsaturi, frisoane si pierderi renale de aminoacizi. Aparitia acestor simptome depinde de gradul de extindere al modificarilor patologice preexistente si gradul insuficientei hepatice.

La aparitia simptomelor de supradozaj, se reduce viteza de perfuzare sau se intrerupe perfuzarea.
Sarcina si alaptarea:
Nu au fost efectuate studii specifice pentru evaluarea sigurantei administrarii Aminosteril N-Hepa 8% in sarcina sau alaptare. Totusi, experienta clinica cu alte solutii parenterale de aminoacizi, de acelas tip nu a adus dovezi cu privire la un posibil risc pentru femeia gravida sau care alapteaza.

Trebuie evaluat raportul beneficiu/risc inaintea administrarii Aminosteril N-Hepa 8% la femeile gravide sau care alapteaza.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Cutie a cate 10 flacoane de 250 ml.
Conditii de pastrare:
Cutie cu un flacon din sticla incolora a 500 ml solutie perfuzabila.

Cutie cu 10 flacoane din sticla incolora a 500 ml solutie perfuzabila.

Citeste si despre:

Peritonita bacteriana spontana Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Hemoragia diverticulara Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi