ACTOVEGIN, solutie perfuzabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Actovegin este folosit in:
- tratamentul tulburarilor circulatiei periferice, arteriopatiilor, ulcerului varicos.
- tratamentul tulburarilor circulatorii si metabolice cerebrale, sindromului de deficienta cerebrala, ischemie si traumatisme cranio-cerebrale.
- tratamentul plagilor post-arsuri termice si de iradiere, leziunilor cutanate si mucoase cauzate de radiatii, leziuni ale tesutului nervos si ale sistemului limfatic, produse prin iradiere.

Contraindicatii:
Alergie cunoscuta la componentele lui.

Reactii adverse:
Reactii cutanate alergice.
Supradozaj:
In primele saptamani de tratament poate sa apara poliurie.
In cazui unei insuficiente renale se poate produce o inrautatire temporara a functiei renale.

La pacientii cu hipertensiune arteriala sau afectiuni coronariene, intreruperea brusca a tratamentului poate declansa criza hipertensiva sau ischemie miocardica (fenomenul de rebound).

Frecvent, mai ales la inceputul tratamentului pot sa apara tranzitoriu, cefalee, flush (congestia fetei sau a pielii) si senzatie de caldura (eritem, eritromelaglie).
Ocazional, la inceputul tratamentului pot sa apara crize de angina pectorala, la pacientii cu angina pectorala se poate observa cresterea frecventei, duratei si a gradului de severitate a crizelor.
S-au semnalat: obnubilare, palpitatii, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale sub valori normale (reactie hipotona), edeme ale membrelor inferioare ca urmare a vasodilatatiei, ameteala, fatigabilitate si parestezii.

Rar in timpul tratamentului se observa tulburari gastrointestinale: greturi, flatulenta si diaree. Au fost observate reactii cutanate ca prurit, urticarie, exantem, dermatita exfoliativa.
In cazul unui tratament de lunga durata la pacientii varstnici s-a semnalat ginecomastie; fenomenul este reversibil dupa intreruperea tratamentului.

Foarte rar, s-au descris modificari ale tabloului sanguin: anemie, leucopenie, trombocitopenie, purpura trombocitopenica.

S-a observat o crestere tranzitorie a glicemiei (hiperglicemie). De aceasta se va tine cont in mod deosebit la pacientii cu diabet zaharat.Doar izolat s-a semnalat infarct miocardic, in special la doze mari pot sa apara mialgii, tremor si o modificare minora, tranzitorie a perceptiei vizuale. In cazul unui tratament de lunga durata pot sa apara modificari gingivale (hiperplazia gingivala); fenomenul este reversibil dupa intreruperea tratamentului.

Au fost semnalate tulburari ale functiei hepatice: colestaza intrahepatica, cresterea transaminazelor (fenomen reversibil dupa intreruperea tratamentului) si o hepatita alergica

Citeste si despre:

Peritonita bacteriana spontana Peelingul chimic Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii Sangele in scaun - hemoragiile digestive De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Hemoragia diverticulara Diferenta dintre radioterapie si chimioterapie 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi