Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)

Actualizat: 27 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Indicatii - Acest vaccin are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B.

Dozare si administrare - Doza pediatrica (pentru nou-nascuti si copiii sub 15 ani) este de 0,5 ml, continand 10μg de HBs Ag. Doza pentru adulti si copiii peste 15 ani este de 1,0 ml, continand 20μg de HBs Ag.

Indicatii

Acest vaccin are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B atat inaintea expunerii cat si dupa expunerea la virusul hepatitic B.

Profilaxia preexpunere

Vaccinarea antihepatitica B s-a introdus in programul national de imunizari obligatorii la copii, fiind vaccinati toti copiii in primele zile de nastere, inca din maternitate. De asemenea se recomanda vaccinarea pentru profilaxia preexpunere la virusul hepatitic B la persoanele cu risc crescut (expuse frecvent la virusul heptitei B):
- personal medical, in special din sectiile de chirurgie, dializa si stomatologie, care este expus frecvent la sange si produse din sange
- pacientii care efectueaza dializa, persoanele bolnave de hemofilie sau alte afectiuni care necesita transfuzii repetate de sange
- personalul care lucreaza in diverse institutii de ingrijire precum: aziluri, orfelinate etc.
- consumatorii de droguri intravenoase
- homosexualii, heterosexualii care au parteneri multiplii
- membrii familiei si partenerii sexuali ai purtatorilor sanatosi de Ag HBs sau bolnavilor cu hepatita B.

Profilaxia postexpunere

Profilaxia postexpunere la ag HBs se realizeaza la persoanele nevaccinate care relateaza o expunere la virusul hepatitic B:
- intepaturi cu ace utilizate de persoane infectate
- contactul cu sange sau produse de sange de la persoane infectate
- contact sexual cu o persoana purtatoare de ag HBs sau bolnava de hepatita cu virus B
- nou-nascutii din mame AgHBs pozitive.
Profilaxia postexpunere se face prin combinarea imunizarii pasive cu cea active, adica: administrarea de HBIG intramuscular cat mai curand postexpunere, urmata de schema completa de vaccinare impotriva hepatitei B, care trebuie inceputa, in primele 12 ore de viata la nou-nascutii din mame pozitive pentru AgHbs, in prima saptamana in cazul inocularii directe (intepaturi) si in primele 14 zile in cazul unui contact sexual posibil infectant. Administrarea HBIG si a vaccinului se poate face in acelasi timp dar in locuri diferite.

Schema de vaccinare

Vaccinarea incepe imediat dupa nastere, in primele 12 ore, urmatoarele doze se administreaza la 2 si 6 luni, concomitent cu DTP si VPOT. In prezent, pe plan national se utilizeaza un vaccin tetravalent DTP-Hep B, care inlocuieste cele doua vaccinuri administrate la 2 si 6 luni.

Efecte secundare si contraindicatii

Efectele secundare sunt putine si tranzitorii: subfebrilitate, dureri abdominale, cefalee, astenie, ameteala, eruptii cutanate, reactii locale usoare.
Contraindicatiile se refera la reactiile anafilactice la drojdia de bere sau alti constituenti ai vaccinului si la boli febrile acute moderate sau severe.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Postbioticele – O noua solutie pentru sanatatea intestinului Tratamentul minim invaziv al ocluziilor coronariene cronice totale, disponibil la centrele ARES din tara Programul national de vaccinari obligatorii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!