Virus respirator sincitial

virus din familia paramixoviridae, responsabil de infectii respiratorii. Virusul respiratoriu sincitial (VRS) bantuie sub forma epidemica, iarna si primavara, in colectivitatile de copii mici, din toate zonele geografice. El poate infecta sugarul, copilul mai mare, dar si adultul.

Simptome si semne - Adultii nu prezinta de cele mai multe ori nici un simptom, in afara unei eventuale traheobronsite. In schimb, infectia cu virus respirator sincitial este manifesta, de cele mai multe ori, la sugar; ea se declara sub forma unei pneumopatii, unei bronsiolite, unei rinofaringite, unei laringite, unei traheobronsite si/sau a unei otite, insotita de febra. Eventualele complicatii sunt legate de insuficienta respiratorie, care decurge dintr-o bronsiolita, si de suprainfectiile bacteriene respiratorii.

Tratament - Subiectii infectati sunt izolati, cu scopul de a evita diseminarea virusului la cei din jur. Nu exista un tratament antiviral specific, chiar daca ribavirina poate fi administrata in formele cele mai grave ale infectiei virale.

Citeste si despre:

Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Virusul sincitial respirator Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli Cum putem recunoaste infectiile respiratorii? Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii acute? Infectia cu VSR (Virusul Sincitial Respirator) la nou nascuti Crupul laringian (difterie cu localizare laringiana) Pneumonia congenitala Pneumonia la copii Bronsiolita
Cere sfatul medicului ×