Vasospastic

Vasospasmul se refera la ingustarea (spasmul) temporara a vaselor de sange, ceea ce duce la diminuarea fluxului de sange.

Aceasta tensiune a peretilor vaselor de sange poate fi declansata de multiple cauze, inclusiv stresul, fumatul sau expunerea la frig.

Termenul "vasospastic" este utilizat in medicina pentru a descrie orice conditie patologica care implica vasospasm.

De exemplu, o persoana care sufera de angina sau angina pectorala vasospastica are episoade de durere toracica severe cauzate de un vasospasm in arterele coronare, care alimenteaza inima cu sange.

Simptomele vasospasmului pot varia in functie de localizarea si severitatea spasmului.

Ele pot include ameteala, slabiciune sau paralizie a unei parti a corpului, probleme de vedere, sau durere si disconfort in zona afectata.

Tratamentul pentru conditiile vasospastice include de obicei medicamente care ajuta la relaxarea si largirea vaselor de sange, pentru a imbunatati fluxul de sange.

Un alt exemplu de afectiune vasospastica poate fi cefaleea de tip cluster, aceasta este o forma severa de durere de cap care apare in cicluri sau "clustere" de la cateva saptamani pana la cateva luni. Aceasta este cauzata de un vasospasm al vasului de sange care alimenteaza cu sange o parte a creierului.

In plus, vasospasmul poate provoca si accidente vasculare cerebrale, in cazul in care un aport insuficient de sange la creier duce la moartea celulelor nervoase.

Acest termen este folosit si in oftalmologie, pentru a descrie o diminuare a fluxului sanguin la nivelul retinei, care poate duce la pierderea vederii. Aceasta conditie se numeste oftalmopatie vasospastica.

In orice caz, persoanele cu conditii vasospastice ar trebui sa fie sub supraveghere medicala constanta, deoarece acestea pot duce la complicatii grave daca nu sunt tratate corespunzator.

Citeste si despre:

Fenomenul Raynaud Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Boala vasculara periferica Boala Raynaud si fenomenul Raynaud Angina pectorala – poate fi prevenita sau doar tratata? Cauzele paresteziilor - Sindromul de tunel carpian