Acesta este utilizat in principal pentru a trata afectiunile valvulare cardiace, pornind de la cele mai simple pana la cele mai complexe.
Valvulotomul poate varia in functie de design, in functie de valva specifica pe care o trateaza si de natura interventiei.
De obicei, valvulotomul are un maner ergonomic care permite medicului sa il manevreze cu precizie. La extremitate, are o parte activa care variaza in functie de procedura care urmeaza a fi efectuata.
Aceasta poate include lame, bucle, ratele sau alte dispozitive similare.
Instrumentul este folosit pentru a separa comisurile (punctele de imbinare intre frunzele valvulare care s-au lipit impreuna), pentru a taia anumite parti ale valvei, pentru a introducere stenturi sau pentru a realiza alte interventii similare asupra valvelor cardiace.
Valvulotomul este un component crucial al echipamentelor medicale folosite in chirurgia cardiaca.
Acesta trebuie sa fie intotdeauna de cea mai inalta calitate, sa fie rezistent si sa fie capabil sa suporte sterilizarea repetata, fara a-si pierde eficienta sau ajungand sa rugineasca sau sa se uzeze.
Pentru a realiza valvulotomia, chirurgul introduce acest instrument in inima pacientului prin intermediul unui cateter.
Medicul apoi utilizeaza valvulotomul pentru a modifica sau repara valva bolnava, imbunatatind astfel functionarea inimii pacientului.
Valvulotomul este, prin urmare, instrumentul de baza in realizarea procedurii de valvulotomie, o interventie chirurgicala destinata tratarii afectiunilor valvulare cardiace.