Anatomia inimii - Valvele cardiace

Publicat: 31 Octombrie 2011
Consultant: Dr. Liudmila Frunza
Cardiologie
Clinica: Centrele de Excelenta ARES

Generalitati


- Valvele aortice;
- Valvele mitrale;
- Valvele pulmonare;
- Valvele tricuspide.

Valvele au o structura asemanatoare unor supape, care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Inima are doua tipuri de valve, atrioventriculare si semilunare.

Valvele atrioventriculare

Valvele atrioventriculare sunt structuri subtiri formate din endocard si tesut conjunctiv. Ele sunt localizate intre atrii si ventricule.

- valvele mitrale;

- valvele tricuspide.

Valvele semilunare

Valvele semilunare sunt clapete formate din endocard si tesut conjunctiv intarite de fibre care previn ca valvele sa se inoarca spre interior. Ele au forma de jumatate de luna, de unde si numele lor de valve semilunare. Valvele semilunare sunt localizate intre aorta si ventriculul stang si intre artera pulmonara si ventriculul drept.

Zomotele inimii

Zgomotele care se aud de la nivelul inimii sunt facute de inchiderea valvelor cardiace. Sunetul mai infundat este dat de contractia ventriculelor si inchiderea valvelor atrioventriculare (Zg1). Zgomotul mai ascutit este dat de inchiderea valvelor semilunare (Zg2).

Valvele aortice si valvele mitrale

Valva aortica se afla intre ventriculul stang si aorta. Valva aortica are trei cuspide. In timpul sistolei ventriculare (contractiei ventriculului stang), presiunea creste in ventriculul stang.

Cand presiunea in ventriculul stang se ridica peste presiunea din aorta, valva aortica se deschide, permitand sangelui sa iasa din ventriculul stang in aorta.

Atunci cand sistola ventriculara se termina, presiunea in ventriculul stang scade rapid. Atunci cand presiunea scade in ventriculul stang, presiunea aortica forteaza valva aortica sa se inchida. Inchiderea valvei aortice contribuie la formarea zgomotului cardiac II (Zg2).

Functii - previn refluarea sangelui pompat de ventriculul stang spre aorta.

Valva mitrala

Valva mitrala este asemanatoare unor clapete care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Valvele mitrale sunt localizate intre atriul stang si ventriculul stang.

Functii - previn refluarea sangelui pompat din atriul stang spre ventriculul stang.

Valvele pulmonare si valvele tricuspide

Valvele pulmonare sunt structuri asemanatoare unor clapete care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Valvele pulmonare sunt localizate intre ventriculul drept si artera pulmonara.

Functii - previn refluarea sangelui pompat din ventriculul drept in artera pulomnara.

Valvele tricuspide sunt structuri asemanatoare unor clapete care permit sangelui sa circule intr-o singura directie. Valvele tricuspide sunt localizate intre atriul drept si ventriculul drept.

Functii - previn refluarea sangelui pompat din atriul drept spre ventriculul drept.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES
Tel: 40319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza...

Citeste si despre:

Anatomia inimii - camerele inimii si peretele cardiac Anatomia inimii - Conductia si ciclul cardiac Stenoza Mitrala – abordare a patologiei valvulare cardiace Preventia prolapsului de valva mitrala Inima sanatoasa, corp sanatos Cum poti afla daca ai probleme cu inima? Investigatii cardiace de inalta calitate! RMN CORD disponibil in Centrele de Imagistica Medicala Scanexpert Brasov si Iasi Sustine organismul pentru un tonus optim si un nivel ridicat de energie Spune stop bufeurilor din timpul menopauzei Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma Stenoza mitrala Insuficienta mitrala – regurgitare mitrala Ce ar trebui sa stim despre stenoza aortica si cum ne afecteaza sanatatea? Histoplasmoza pulmonara Informatii esentiale despre transplantul de organe Stenoza mitrala: cauze, simptome, tipuri de tratament