Tularemie

boala infectioasa cauzata de inocularea sau ingestia unui bacil Gram negativ.
Rozatoarele (iepurele salbatic indeosebi) constituie rezervorul bacilului; omul se contamineaza de cele mai multe ori direct, prin contact cutanat al unei plagi chiar minime cu un animal infectat.

Simptome si semne - Dupa o incubatie silentioasa de aproximativ patru zile, infectia se traduce intr-un prim timp prin dureri de cap, curbaturi, febra si frisoane. In al doilea timp, apare, la punctul de inoculare, un sancru. In plus, apar o inflamatie a ganglionilor limfatici si o amigdalita dureroasa. In absenta tratamentului, febra persista mai multe saptamani. In mod exceptional survin o atingere respiratorie si o septicemie.

Tratament - Boala este tratata prin administrarea de antibiotice din familia ciclinelor timp de zece zile.

Prevenire - Exista un vaccin impotriva tularemiei, recomandat persoanelor expuse prin profesia lor la contaminare (tabacari, vanzatori de vanat. bucatari etc.).

Citeste si despre:

Tularemia Tularemia: pericolul nevazut din natura – identificare si tratament Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice Muscaturile de capuse Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Cat de periculoasa este muscatura de capusa Boala Lyme nu este singura boala transmisa de capusa