Sutura

1. Apropiere chirurgicala a doua margini ale unei plagi.
O sutura este un act medical care da posibilitatea inchiderii unei plagi accidentale (taietura) sau unei incizii chirurgicale, favorizand astfel cicatrizarea.
Materialul utilizat este fie un fir trecut printr-un ac (sutura propriu-zisa), fie agrafe montate pe un mic aparat automat. In primul caz sutura poate fi continua (surjet, adica o cusatura margine la margine) sau in mai multe puncte separate (puncte de sutura). Dupa tesutul reparat si dupa tipul de plaga, se utilizeaza fie un fir rezorbabil, care se dezagrega spontan intr-o durata mergand de la cateva zile la cateva luni, fie un fir nerezorbabil, care este retras de indata ce s-a obtinut cicatrizarea.
2. Varietate de articulare a doua oase, craniene de cele mai multe ori.
Suturile fac parte din articulatiile imobile (sinartroze) cele doua oase sunt prinse unul de altul printr-un tesut fibros, iar marginile lor dantelate se angreneaza uneori una in alta, ceea ce face imposibila orice miscare.

Citeste si despre:

Automutilarea Curatarea si bandajarea ranilor Cerclajul de col uterin, o interventie care iti poate salva sarcina Tot ce trebuie stiut despre craniosinostoza metopica Forma capului la bebelusi: la ce anomalii trebuie sa fii atent? Liftingul fruntii Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Ridicarea coapselor Asistenta de urgenta in caz de calamitate Repararea ranilor