Soc septic

insuficienta circulatorie acuta consecutiva unei septicemii. Infectiile in cauza sunt foarte diferite, preponderent digestive sau urinare, in principal cauzate de bacili gram negativi, dar si de stafilococi sau de streptococi.
Un soc infectios provoaca anomalii circulatorii care se traduc printr-un colaps (cadere brutala a presiunii arteriale) si o racire din ce in ce mai pregnanta a extremitatilor insotita de o cianoza difuza, de frisoane. Aceste prime semne sunt urmate rapid de tulburari viscerale multiple: sindrom de insuficienta respiratorie acuta, insuficienta renala acuta cu oligurie, tulburari ale coagularii, gastrita acuta hemoragica etc.
Socul infectios necesita o spitalizare de urgenta.

Tratamentul
- Vizeaza stabilirea cat mai rapida a procesului infectios prin administrarea intravenoasa de antibiotice, insotita de o perfuzie intravenoasa de solutie macromoleculara destinata sa restabileasca un volum normal al lichidului in vase; la nevoie, se procedeaza la o interventie directa asupra focarului infectios.
Sinonim: soc infectios.

Citeste si despre:

Sepsis-ul si socul septic la copii Sindromul de soc toxic Tipuri de soc si masuri de prim ajutor Gangrena gazoasa (Miozita clostridiana) Septicemia Cum recunoastem simptomele apendicitei? Cauzele durerii in mers – Osteonecroza (Necroza aseptica de cap femural - NACF) Igiena intima: ghid pentru femei Peritonita bacteriana spontana Pionefroza