Sex

Diferentiere fundamentala biopsihica a indivizilor unei specii in organisme care produc ovule (sex feminin) si organisme care produc spermatozoizi (sex masculin). Deosebim: sex genetic, dat de raportul genelor de polarizare sexuala si sex croomozomial, dat de prezenta cromozomilor X si Y.
Totalitate a caracterelor care permit sa se faca distinctia intre cele doua genuri, masculin si feminin, care asigura reproducerea sexuala.
La fiinta umana, cele doua genuri sunt reprezentate de catre barbat si femeie, care, atunci cand ajung la varsta adulta, se unesc sexual pentru a asigura reproducerea speciei. Stabilirea sexului genetic se produce de la fuzionarea celulelor reproducatoare, spermatozoidul si ovulul, in timp ce diferentierea sexuala organica incepe in cea de a 3-a luna a vietii embrionare. Astfel, se deosebeste sexul genetic, purtat de cromozomii sexuali, de sexul fenotipic, definit prin prezenta caracterelor sexuale masculine sau feminine (gonade sau glandele sexuale, organele genitale externe, morfologie, gameti sau celule reproducatoare). Concordanta dintre sexul genetic si sexul fenotipic asigura normalitatea individului.

Citeste si despre:

Sexul pe intuneric, impediment pentru viata sexuala Cand vorbim despre sex cu cei mici? 6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex Cum sa vorbim cu adolescentii despre sex? De ce fac oamenii sex? Mituri si adevaruri despre sex Puterea sexului De ce femeile isi pierd interesul pentru sex? 10 beneficii surprinzatoare ale sexului Sexul: care e problema?
Cere sfatul medicului ×