Richter (sindrom al lui)

Afectiune caracterizata prin aparitia unui limfom non-hodgkinian (tumora maligna a ganglionilor limfatici) de tip "cu celule mari imunoblastice" in cursul unei leucemii limfoide cronice sau al unei boli a lui Waldenstrom.

Cauze - Sindromul Richter este o complicatie rara a leucemiei limfoide cronice si a bolii lui Waldenstrom. Aceste doua boli rezulta, si una si alta, dintr-o proliferare lenta a celulelor-suse din care provin limfocitele, globulele albe specializate in anumite mecanisme ale apararii imunitare.

Simptome si semne - Sindromul Richter se manifesta adesea prin aparitia unei febre mari, cresterea dimensiunilor ganglionilor limfatici si prin cresterea nivelului unei enzime sangvine, lacticodehidrogenaza, care este atunci secretata in exces.

Tratament si prevenire - Proliferarea celulara fiind mai rapida in sindromul Richter decat cea din cadrul celor doua boli in cursul carora survine acest sindrom, tratamentul este si el mai intensiv. Este vorba de o polichimioterapie, adica de o asociere a mai multor medicamente inhibitoare ale multiplicarii celulare (anticanceroase).

Citeste si despre:

Sindromul Alport Sindromul respirator acut sever (SRAS) Sindromul neuroleptic malign Sindromul Schwartz–Jampel Sindromul Kasabach - Merritt Sindromul Down si monitorizarea prenatala Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Sindromul dispeptic ulceros Sindromul Klinefelter Sindromul de tunel carpian
Cere sfatul medicului ×