Prostatectomie radicala

Ablatie chirurgicala a prostatei, a veziculelor seminale si a ampulelor deferentiale. Principala indicatie a prostatectomiei este cancerul de prostata atunci cand el n-a invadat inca tesuturile invecinate si cand a afectat un subiect tanar.

Desfasurare - prostatectomia este practicata sub anestezie generala. Ea necesita intre 10 si 15 zile de spitalizare. Dupa ce s-a indepartat prostata, chirurgul pune cap la cap uretra si vezica astfel incat sa permita mictiuni normale. In caz de prostatocistectomie, urina este fie derivata spre peretele abdominal, prin anastomoza celor doua uretere cu un segment de intestin, a carui extremitate este imbinata la nivelul pielii, fie este emisa pe cale naturala multumita confectionarii unei neovezici plecand de la un segment de intestin.

Complicatii - Principalele complicatii ale prostatectomiei sunt:
- impotenta sexuala, care survine la 50 pana la 70% dintre cazuri;
- incontinenta urinara, care survine la 1 pana la 5% dintre cazuri;
- ingustare provocata de o proasta cicatrizare a anastomozei dintre uretra si vezica, care stanjeneste evacuarea vezicii.
Sinonime: prostatectomie, prostatectomie totala.

Citeste si despre:

Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Sexul si imbatranirea Incontinenta urinara la barbati Cancerul de prostata Impotenta Optiuni terapeutice pentru cancerul de prostata Cauzele incontinentei urinare la barbati Care sunt cauzele ce produc durere la ejaculare? Impotenta si recuperarea dupa o interventie chirurgicala a prostatei