Parodontoliza

Distrugere treptata si ireversibila a parodontiului.
Parodontolizele sunt conserutive unei parodontopatii profunde (afectare profunda a parodontiului). Ele sunt precedate printr-un stadiu de inflamatie superficiala a gingiei (gingivita). In cursul evolutiei bolii, disparitia suportului osos este insotita de o dezlipire a gingiei in jurul dintelui (punga gingivaIa).
Parodontoliza este cauza esentiala a pierderii dintilor inrepand cu varsta de 30 de ani. Ea evolueaza de cele mai multe ori in mod cronic.

Tratament - Acesta incepe prin suprimarea cauzei bacteriene a bolii asigurand invatarea periajului minutios si eficace, si printr-un detartraj-polizaj al radacinilor. Atunci cand boala progreseaza in profunzime, o interventie in lambou (dezlipirea chirurgicala a gingiei) permite curatirea si chiuretarea leziunilor si opreste astfel evolutia lor.
Tratamentul poate, de asemenea, sa cuprinda acoperirea eventuala a structurilor distruse cu ajutorul coralului, hidroxiapatitei sau altor materiale.

Citeste si despre:

Sarcoamele - dificultati de diagnostic si tratament Inovatie in medicina de laborator: MedLife introduce in premiera in Romania testul EarlyCDT®, un test de sange pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar Celulele stem si bolile rare: o sansa reala de tratament Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical: o decizie care nu suporta amanare Sindromul premenstrual – normalitate sau motiv de ingrijorare? Greata fara cauza aparenta – ce afectiuni poate ascunde Rolul vaccinurilor in prevenirea bolilor grave la copii Importanta vitaminei D in dezvoltarea osoasa a copiilor Tot ce trebuie sa stii despre chisturile arahnoidiene Somnul la copii: cate ore sunt necesare in functie de varsta