Ochelari

Lentile corectoare destinate sa amelioreze vederea sau sa protejeze ochii, puse intr-o montura adaptabila care se sprijina pe nas si pe urechi.
Lentilele corectoare pot fi colorate sau se pot colora la lumina cu scopul de a filtra unele radiatii din spectrul solar, indeosebi ultravioletele si radiatiile rosii. Ele pot fi minerale (din sticla) sau organice (din plastic). lentilele organice sunt obligatorii pentru copii si recomandate pentru adulti. Ele se zgarie mai usor decat lentilele minerale, dar sunt mult mai usoare. In plus ele se sparg foarte rar, minimalizand astfel riscurile de a se sfarama, provocand leziuni ale ochiului. lentilele colorate sunt indispensabile intr-un numar de afectiuni (keratita, albinism). Ele se folosesc, de asemenea, in cursul expunerii la lumina foarte puternica (zapada, reflectare a luminii solare pe zapada sau pe suprafata marii); ele sunt, de asemenea, recomandate in viata obisnuita in caz de insorire puternica. In fapt, expunerea ochilor la o lumina prea vie poate favoriza aparitia unei cataracte precoce sau a unei degenerescente maculare.
Un examen oftalmologic anual permite sa se verifice faptul ca lentilele corectoare sunt intotdeauna adaptate.

Avantajele comparate ale ochelarilor si lentilelor de contact - Principalul avantaj al ochelarilor este acela de a fi simplu de purtat si de a fi scosi cu usurinta in caz de purtat intermitent (miopie, hipermetropie sau astigmatism de mica amploare, sau in caz de prezbitie).
Lentilele, sau sticlele de contact, pot fi mai comode in practicarea sporturilor (inclusiv natatia cu ochelari de protectie) sau exercitarii anumitor profesii, ca cele sportive sau cele care necesita o activitate fizica. Ele mai pot fi preferate si din ratiuni estetice. In plus, ele iau curbura corneei si permit obtinerea unui camp vizual mai complet. Totusi, ele implica reguli de igiena si de intretinere (curatare zilnica, deproteinizare saptamanala).
Alegerea ochelarilor sau lentilelor de contact depinde, de asemenea, de defectul vizual de corectat. lentilele sunt recomandate in caz de miopie medie si puternica deoarece, suprimand distanta dintre lentila si ochi, ele suprima si deformatiile pe care ea le-ar implica. Ele sunt, de asemenea, recomandate in hipermetropiile puternice, deoarece permit suprimarea ochelarilor adesea prea grei. In sfarsit, afakia (absenta cristalinului) unilaterala fara implant de cristalin nu poate fi corectata decat prin purtatul unei sticle de contact cu scopul de a reduce diferenta de marime a imaginilor percepute de catre fiecare ochi. In schimb, lentilele sunt mai putin sistematic prescrise in caz de astigmatism sau de prezbitie. In acest ultim caz, purtatul ochelarilor, permitand vederea de aproape, trebuie sa fie asociat cu cel al lentilelor de contact care corecteaza defectul initial.

Citeste si despre:

Cand este nevoie de ochelari de citit? Cum sa va alegeti corect ochelarii de soare Consecintele nepurtarii ochelarilor Ghid util de alegere a ochelarilor de soare Ochelarii de protectie pentru calculator Ochelarii de vedere - cand si cum ne dam seama ca avem nevoie de ei Ochelarii de soare – un accesoriu care poate da dependenta si sa-ti afecteze vederea Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari