Membranelor hialine (boala a)

Afectiune a nou-nascutului, mai ales a prematurului, cauzata de existenta membranelor fibrinoase in alveolele pulmonare si responsabila de o insuficienta respiratorie acuta.
Boala membranelor hialine, legata de un efect de maturitate a plamanilor, survine, in principal la prematuri (copii nascuti inainte de 35 de saptamani de sarcina).

Simptome - Decompensarea respiratorie apare de cele mai multe ori in cursul primelor ore ale vietii, uneori chiar din primele minute. Ea se manifesta printr-o crestere a frecventei respiratorii, prin semne de lupta a copilului pentru a respira (zbaterea aripilor narilor, gemete, scobirea toracelui in cursul inspiratiei).

Tratament - Tratamentul consta in punerea sub oxigen a copilului in cazurile moderate, (incinta inchisa, care acopera capul copilului, legata cu o conducta de aductie a aerului); In cazurile mai severe, prin ventilatie artificiala care permite, la sfarsitul expiratiei, sa se mentina deschise alveolele pulmonare ale copilului. Punerea la punct a surfactantilor artificiali, administrati pe cale traheala prematurilor de varsta mica, a contribuit la eficacitatea tratamentului.

Prognostic - Prognosticul pe termen scurt este bun; rata de mortalitate este mica.
Sinonim: decompensare respiratorie idiopatica.

Citeste si despre:

Prematurul - o fiinta extrem de fragila Manifestari ale encefalopatiei hipoxic-ischemice perinatale (EHIP) Boala oaselor fragile - osteogeneza imperfecta Lepra sau boala Hansen Sindromul Evans, boala autoimuna cu cauze necunoscute Ciuma bubonica, o boala din trecut? Boala celiaca sau intoleranta la gluten Boala Gausher- maladie lizozomala Boala membrelor nelinistite Boala zgarieturii de pisica
Cere sfatul medicului ×