Mamografie

Examen radiologic al sanilor. mamografia permite depistarea leziunilor precanceroase de dimensiuni mici, inca nedecelabile prin palpare si face deci posibil un tratament precoce.

Mod de efectuare - Examenul trebuie sa fie realizat de preferinta in timpul primei jumatati a ciclului menstrual. El este intotdeauna bilateral si comporta cel putin doua clisee (fata si profil) ale fiecarui san, uneori trei (un cliseu oblic care sa permita explorarea scobiturii axilare). Radiologul asaza pacienta, care in prealabil si-a dezbracat partea de sus a corpuluil, in fata aparatului si, inaintea fiecarui cliseu, ii comprima sanul intre placa port-film si o placa transparenta. Examenul dureaza aproximativ 20 minute si, developarea fiind imediata, daca este necesar se pot face clisee suplimentare. Nu este ceruta nici o pregatire, cu exceptia cazului unei scurgeri prin mamelon, in care se efectueaza o opacifiere prealabila a canalelor galactofore prin injectarea unui produs de contrast (galactografie).

Indicatii - O mamografie sistematica este recomandabila din doi in doi ani femeilor trecute de varsta de 50 ani. Ea mai este efectuata la avizul medicului atunci cand o femeie prezinta un risc crescut de cancer de san (familie cu risc, antecedente personale, mastoza fibrochisrica). Ea nu inlocuieste nici autopalparea sanilor, nici consultatia medicala efectuata cu regularitate. Mamografia este un examen cu raze X care utilizeaza doze slabe de radiatii, dar care totusi trebuie evitat la femeia gravida.

Citeste si despre:

Totul despre mamografie 10 mituri si idei preconcepute despre mamografii Cand trebuie sa faci o ecografie mamara sau o mamografie Ce alternative ale mamografiei sunt disponibile si cum functioneaza? Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Cancerul genito-mamar si metode de prevenire a lui (paptestul, colposcopia, histeroscopia, ecografia si mamografia) Ecografia mamara Marirea sanilor Densitatea osoasa - informatii utile Antiperspirantele si cancerul de san
Cere sfatul medicului ×