Inhibitor al monoaminoxidazei

medicament utilizat fie ca antidepresiv, fie ca antiparkinsonian. Inhibitorii monoaminoxidazei (I.M.A.O.) sunt reprezentati, in principal, de iproniazid, nialamida si toloxaton.

Mecanism de actiune - Monoaminoxidaza, a carei sinteza o inhiba aceste substante, este o enzima care impiedica degradarea catecolaminelor creierului si ale sistemului simpatic (adrenalina, noradrenalina, serotonina, feniletilamina).

Indicatii si contraindicatii - Inhibitorii de monoaminoxidaza sunt indicati in tratamentul depresiilor care rezista la antidepresoarele imipraminice, denumite triciclice (I.M.A.O.A. si neselective), si in cel al bolii lui Parkinson si a sindroamelor parkinsoniene (I.M.A.O.B.). Ei sunt contraindicati in caz de delir, de stare maniacala, de antecedente vasculare cerebrale - mai ales la persoanele in varsta -, de atingere hepatica grava, de anestezie generala.

Efecte nedorite - Se pot observa o hipertensiune ortostatica (ameteli la ridicare si in pozitie verticala), dar si crize hipertensive, tulburari neurologice (hiperreflexivitate, polinevrita, convulsii), insomnii, chiar o forma grava de hepatita, zisa fulminanta.

Interactiuni si precautii - In principiu, nici un medicament nu trebuie sa fie asociat cu inhibitorii de monoaminoxidaza. bauturile alcoolice si alimentele care contin amine biogene (branzeturi fermentate, banane, ficat de pasare, vin rosu etc.) sunt interzise din cauza riscului de hipertensiune pe care-l antreneaza.

Citeste si despre:

Migrena juvenila Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Parkinson Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Atacul de panica si tulburarea de panica Depresia - tristetea patologica Medicatia anxiolitica – tipuri, indicatii si efecte adverse 12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame Activitatea sexuala si supraponderabilitatea Rolul fluorului in reducerea cariilor