Hipertrigliceridemie

crestere a nivelului de trigliceride in serul sangvin deasupra valorii de 2,3 milimoli, adica de 2 grame, la litru.

Cauze - O hipertrigliceridemie poate fi primitiva, consecutiva unei dereglari a sintezei sau a degradarii lipoproteinelor. O hipertrigliceridemie poate, de asemenea, sa fie consecutiva unei alte afectiuni (diabet zaharat, insuficienta renala, sindrom nefrotic, alcoolism, hepatita acuta etc.) sau indusa de stres.

Tratament - Tratamentul unei hipertrigliceridemii trebuie sa fie mai intai de toate dietetic: regim normolipidic (diminuarea aporturilor alimentare in trigliceride, prezente mai ales in alcool si in feculente) in majoritatea cazurilor, reducerea aportului in anumite zaharuri, de alcool si de tutun. In caz de obezitate, o pierdere in greutate este indispensabila. Cel mai des este recomandata o activitate fizica regulata si progresiva. tratamentul unei boli subiacente (diabet etc.) trebuie, de asemenea, sa fie intreprins. In afara unor forme primitive (hiperchilomicronemie, de exemplu) care trebuie sa fie tratate din oficiu, un tratament medicamentos pe baza de hipolipemiante (fibrati, uleiuri de peste) nu trebuie sa fie intreprins decat dupa esecul unui regim corector urmat.

Citeste si despre:

Hipertrigliceridemia Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Acromegalia Alimente de protectie Steatohepatita nonalcoolica (NASH) Dieta si bolile cardiovasculare Ischemia arteriala periferica Pancreatita
Cere sfatul medicului ×