Colagenoza

boala metabolica caracterizata prin proliferarea colagenului in tesutul conjunctiv. Orice boala caracterizata printr-o atingere inflamatorie si imunologica a tesutului conjunctiv si prin difuzia leziunilor. Denumirea de boala sistemica este preferata azi.

Cauze - Acestea sunt inca insuficient cunoscute. Exista probabil o tulburare a sistemului imunitar uneori ereditara.

Simptome si semne - tesutul conjunctiv fiind prezent in tot organismul, toate organele sunt mai mult sau mai putin susceptibile de a fi afectate intr-un mod asociat, de unde si marea varietate de simptome (atingere articulara, cutanata, cardiaca, pulmonara, hepatica, renala, a sistemului nervos central sau periferic, vasculara, digestiva). Principalele conectivite sunt poliartrita reumatoida, lupusul eritematos diseminat, sclerodermia, conectivita mixta, sau sindromul lui Sharp, dermatopolimiozita, periarterita nodoasa. Evolutia, in general cronica, este marcata de pusee acute, frecvent asociate unui sindrom inflamator. Deznodamantul acestor boli depinde, in principal, de atingeri le organelor vitale.

Tratament - Consta cel mai des in corticoterapie sau in folosirea imunosupresoarelor pe cale orala sau injectabila, in pofida numeroaselor lor efecte nedorite, in particular infectioase. De asemenea, se poate face apel la injectiile intravenoase cu imunoglobuline plasmatice (plasmafereza), in mediu spitalicesc.

Sinonime: conectivita, colagenoza, boala de sistem.

Citeste si despre:

Bolile de colagen vasculare Arsurile solare Polineuropatiile toxice: caracteristici si tratament Tabloul paraclinic in bolile hepatice autoimune Testul de dozare a anticorpilor antinucleari Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen) Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.) Monocite crescute