Clonare

Clonarea este procesul prin care se creeaza copii genetice identice ale unor celule umane sau ale unor fragmente tisulare.

Se poate considera ca si gemenii sunt tot clone, desi acesta nu este termenul preferat de specialisti. Clonarea in acest caz apare in mod natural si spontan in cadrul procesului de reproducere. In mod normal, dupa fecundarea ovulului de catre spermatozoid, celula incepe sa se divida. Astfel, din ovul se formeaza doua celule, apoi patru, opt, saisprezece si tot asa. Trecand prin stadii diferite de diviziune, celulele incep sa se diferentieze in tesuturi, care apoi vor fi integrate in organe, aparate si sisteme. De la un ovul fecundat se va forma astfel, un bebelus. Uneori insa, dupa prima diviziune, celulele se separa complet una de cealalta. Isi continua diviziunea separat, trecand prin aceleasi faze, si dand nastere in final la doi indivizi identici din punct de vedere genetic. Acestia sunt gemenii identici, pe care cu totii ii cunoastem, si care pot fi considerati de fapt, clone.

Citeste si despre:

Clonarea: mit si realitate! Caderea parului Ataxia telangiectasia Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin Cauze ale contractiilor musculare ritmice sau aritmice Rezistenta bacteriana la antibiotice - cauze, consecinte si solutii posibile