Chist hidatic

boala parazitara provocata prin infestarea cu larva unei tenii de caine, Echinococcus granulosu. Frecventa in Magreb, Kenia si in bazinul mediteranean, echinococoza este o cestodoza. larva se dezvolta in ficat, plamani si, mai rar, in alte organe.
Echinococcus granulosus provoaca formarea unui chist hidatic, un fel de tumora rotunda de marime variabila (pana la 15 sau chiar 20 centimetri in diametru) marginita de un perete gros si umpluta cu un lichid mai mult sau mai putin limpede si cu scolecsi (capete de tenie) care pot sa dea din nou nastere, la om, unui alt chist si la caine unei tenii adulte

Tenia adulta este gazduita mai intai de catre caine, care, defecand, raspandeste ouale teniei pe sol. Omul se contamineaza atunci cand ingera ouale de tenie raspandite pe sol care contamineaza apa sau legumele consumate crude, ori cand isi duce mainile la gura fara sa si le fi spalat, dupa ce a manipulat pamantul sau a mangaiat un caine a carui blana contine parazitul.


Chisturile pot sa se dezvolte in diferite organe. Ele pot sa se rupa, eliberand in organism scolexul (sau scolecsii) susceptibil sa cauzeze multiple chisturi denumite secundare (echinocoza diseminata).
- Un chist hidatic al ficatului provoaca o crestere in volum a ficatului, dureri localizate, un icter (pielea ia o culoare galbena) si pusee trecatoare de urticarie
- Un chist hidatic al plamanilor provoaca o tuse, dureri toracice si, uneori, eliminarea unei cantitati mici de lichid continut in chist.
Ablatia tumorii printr-o interventie chirurgicala este recomandata intotdeauna. Echinococozele diseminate pot fi tratate cu albendazol.

Sinonim: hidatidoza, echinococoza uniloculara.

Citeste si despre:

Chistul hidatic hepatic, boala cu multiple complicatii Boala hidatica – Echinococcoza sau hidatidoza Hidatidoza osoasa - cum afecteaza oasele si cum o putem trata Cancerul ductului biliar extrahepatic Abcesul perirenal Nodulul pulmonar solitar Abcesul pulmonar Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale) Simptome ale bolilor respiratorii
Cere sfatul medicului ×