Carcinoid

Tumora benigna sau maligna putin voluminoasa care se dezvolta mai ales in mucoasele digestive, uneori in mucoasa bronsica, pe seama celulelor endocrine zise argentafine (colorabile cu unele saruri de argint). Carcinoidele benigne nu se manifesta prin nici un simptom si sunt descoperite cu ocazia unei interventii sau al unui examen efectuat pentru alta boala (apendicectomie sau endoscopie). Carcinoidele maligne pot obstrua intestinul si pot da metastaze in ficat si in ganglionii abdominali.

Tratament - tratamentul carcinoidelor benigne consta in ablatia chirurgicala completa a tumorii sau a tumorilor (carcinoidele apendicelui, de exemplu). In caz de carcinoid malign, evolutia foarte lenta a tumorii justifica terapiile multiple: radioterapia, ablatia chirurgicala extinsa a metastazelor, in mod exceptional transplantul hepatic.

Citeste si despre:

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Tumorile carcinoide din perspectiva oncologului Cum functioneaza apendicele? Cardiomiopatia restrictiva Cancer de intestin subtire Nodulul pulmonar solitar Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Rozaceea Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Cancerul pulmonar non-microcelular
Cere sfatul medicului ×