Anguiluloza

Anguiluloza boala parazitara cauzata de infestarea cu anguilule. Anguilula, strongyloides stercoralis, este un mic vierme din clasa nematodelor, de 2-3 milimetri lungime; viermele se implanteaza in intestinul subtire, in particular in duoden. El se intalneste, in principal, pe solurile calde si umede unde sunt deversate materiile fecale umane, in tarile tropicale si in perimetrul mediteraneean.

Contaminare - Larvele de anguilula se depun pe sol odata cu scaunele si se dezvolta aici. Cand se merge cu picioarele goale pe solul contaminat, ele patrund in organism trecand prin piele si, prin circulatia sangvina si limfatica, ajung in plamani si apoi in intestinul subtire.

Simptome si semne - infectia se traduce mai intai prin tuse, prin dificultate de a respira, apoi prin dureri si arsuri epigastrice, o diaree cu repetitie, pusee de urticarie, mancarimi si o inflamatie a dermului.

Tratament si prevenire - anguiluioza este combatuta prin administrarea de antihelmintice ca tiabendazolul sau, din ce in ce mai frecvent, ivermectina, medicament deosebit de eficace si de bine tolerat. Se previne infestarea in regiunile tropicale evitand mersul cu picioarele goale si interzicand folosirea dejectiilor umane ca ingrasamant.

Sinonim: strongiloidoza.

Citeste si despre:

Abordarea acneei in sarcina Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Miocardita, inflamatia muschiului inimii Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor
Cere sfatul medicului ×