Alaptare naturala

Alaptarea sugarului la san, cu lapte de mama. Laptele de mama este alimentul cel mai bine echilibrat pentru sugar (continutul in grasimi, elemente minerale, oligoelemente si vitamine). Laptele ii aduce sugarului anticorpii indispensabili pentru a lupta impotriva infectiilor, in special a gastroenteritelor. De altfel, alimentarea sugarului la san creeaza un raport fizic si afectiv privilegiat intre mama si copil.
De la primele ore dupa nastere, glanda mamara secreta un lichid galbui si vascos, colostrul, foarte bogat in elemente antiinfectioase. Adevarata secretie lactata apare adesea mai tarziu. Sanii devin adesea tari si durerosi. Primul supt este de o mare importanta, deoarece de buna desfasurare a sa va depinde buna continuare a alaptatului. Ideal este sa se puna nou-nascutul la san la 2 ore dupa nastere. Bebelusul trebuie sa prinda intre buzele sale intreaga areola a sanului. Dupa 5 minute de supt, mama il va pune la celalalt san. Supturile urmatoare sunt in general frecvente (in jur de 7 in 24 ore) si dureaza intre 3 si 5 minute pentru fiecare san. Este recomandat ca supturile sa fie distantate putin cate putin, mai ales noaptea, astfel incat sa nu i se mai dea sugarului decat 6 supturi zilnice.

Igiena mamei - Este indicat ca mama sa se hranesca cu alimente bogate in proteine si in calciu (cel putin un litru de lapte pe zi sau echivalentul sub forma de produse lactate diverse) si sa se odihneasca regulat. Este sfatuita sa bea mult, cel putin 2 litri pe zi, dar sa evite consumul de bauturi alcoolice, cafea sau ceai. Tutunul poate provoca apnee (intreruperi respiratorii trecatoare) nou-nascutului.
Inaintea fiecarui supt, mama trebuie sa-si spele mainile cu sapun si sa usuce varfurile sanilor pentru a evita riscul aparitiei de crapaturi sau a unei infectii. O spalare zilnica cu apa si sapun este suficienta. Un sutien cu deschidere frontala usureaza suptul si permite sa se evite distensia tesutului conjunctiv de sustinere a sanului.

Supraveghere - La sugar, ragaitul (eructatia), de la sfarsitul suptului, este fiziologic si poate fi insotit de regurgitarea unei mici cantitati de lapte.
In mod obisnuit, sugarul are scaune de 4- 5 ori pe zi, cu un aspect galben-auriu si grunjos. Luarea in greutate trebuie urmarita regulat. In prima saptamana, cantarirea se face zilnic. In continuare, este suficient sa fie cantarit o data sau de doua ori pe saptamana. Greutatea sugarului creste cu 25-30 grame pe zi pana la 2 luni, apoi cu 20 grame pe zi pana la 6 luni.

Incidente si contraindicatii - La inceputul lactatiei, obturarea sanilor, dureroasa pentru mama, poate impiedica sugarul sa suga in mod convenabil. Atunci este recomandabil sa se utilizeze o pompa speciala pentru muls laptele sau sa se preseze sanul manual pentru a preleva excedentul de lapte
Crapaturile mamelonare, foarte dureroase, sunt destul de frecvente. Tratamentul lor nu poate fi propus decat de catre medic. Ele pot fi protejate prin utilizarea unui mamelon. Actiunea principala pentru revenirea crapaturilor consta intr-o igiena locala riguroasa si in aplicarea de creme protectoare neparfumate.
Incidente infectioase ca o limfangita (infiamatia vaselor limfatice) sau un abces al sanului, care provoaca febra si durere mamara, necesita un tratament cu antibiotice al mamei si o oprire temporara a alaptarii. De altfel, unele boli (SIDA, limfangita) pot fi transmise prin laptele matern. Alaptarea propriului copil sau trimiterea laptelui la un lactarium nu este permisa, in aceste cazuri.
In cursul alaptarii, se ajunge cateodata sa se aiba in vedere trecerea rapida la alaptarea artificiala (din cauza unei insuficiente de lapte, de exemplu). Atunci i se administreaza mamei bromocriptina (inhibitor al prolactinei). Pentru a evita reactivarea secretiei lactate, nu trebuie tras laptele din san.

Citeste si despre:

Legatura dintre alaptare si cancerul de san Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate? Alaptarea Dificultati de alaptare De ce este bine sa-ti alaptezi copilul? Contraindicatiile alimentatiei naturale la sugar Avantajele alaptatului prelungit Alaptarea: argumente pro si contra Esentialul despre constipatia bebelusului alaptat la san