Postata de Duerel.Deea cu 15 ani in urma.
Acum vre-o luna si ceva mi-au fost prescrise anticonceptionalele Miligest pt tratarea unor chisturi la ovare!din cate am inteles au cea mai mica concentratie hormonala si asta ma nelinistete pt nu am folosit pe langa ele nici o alta forma de protectie.Dupa prima saptamana m-am simtit rau si am incetat sa le mai i-au iar acum m-am trezit k mi-a intarziat 10 zile si nici nu da semne sa-mi vina...am avut atunci imediat dupa ce nu le-am mai luat niste scurgeri maronii in cantitate mica timp de vre-o 2 zile si niste intepaturi sub burtica!am contactat-o pe doctora care mi le-a prescris si mi-a spus k trebuia sa-mi vina la data normala..poate fi vorba de o sarcina?ce parere aveti?in continuare am intepaturi in zona ovarelor dar nu tot timpul...
Adauga raspunsacum 15 ani
In primul rand faptul ca au o concentratie hormonala redusa (cum au de fapt majoritatea anticonceptionalelor aparute in ultima vreme) nu inseamna ca sunt mai putin eficiente, ci doar ca riscul unor efecte adverse este mai redus fata de preparatele utilizate in trecut.
Apoi, chisturile ovariene nu dispar dupa 7 zile de tratament, este nevoie de cateva luni de administrare continua.
O alta confuzie pe care o faci este ca te astepti sa-ti vina menstruatia ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ignorand acea sangerare de 2 zile care a fost de fapt un fel de menstruatie (pe care tu ai declansat-o intrerupand brusc pastilele dupa 7 zile). Iar daca intre timp ai intretinut relatii sexuale fara alt mijloc de protectie, le poti considera neprotejate - deoarece daca nu ai luat intreaga folie de pastile e ca si cum n-ai fi luat deloc din punct de vedere al contraceptiei. Nu ai facut decat sa-ti dezechilibrezi si mai mult sistemul hormonal (ti-au fost recomandate aceste pastile tocmai pentru ca exista un dezechilibru hormonal care a dus la formarea acelor chiste ovariene).
Ca sa intelegi mai bine, trebuie sa stii cum functioneaza aceste pastile, macar schematic: sunt hormoni, asemanatori cu cei produsi de glandele endocrine dar in cantitati mai mici, care mimeaza secretia hormonala naturala pacalind astfel glandele endocrine care nu mai secreta si ele hormoni. Cantitatea hormonilor este astfel dozata intr-o folie de pastile, incat sa reproduca fluctuatiile hormonale de care depind modificarile pe care le sufera uterul pe parcursul celor 28 de zile dar sa inhibe in acelasi timp si ovulatia, prevenind astfel sarcina. Pe de alta parte, in mod normal, sub actiunea hormonala, mucoasa uterina incepe sa se ingroase pregatindu-se pentru a primi sarcina. Daca nu apare sarcina, secretia hormonala scade, mucoasa uterina nu mai este "hranita" de catre hormoni si "moare" fiind eliminata prin sangerarea menstruala. Dupa care incepe din nou sa creasca secretia hormonala si ciclul se reia, totul desfasurandu-se pe parcursul a 28 de zile. In momentul in care ati intrerupt brusc pastilele, "ati omorat" stratul de mucoasa uterina atat cat a reusit sa se ingroase in 7 zile (care oricum sub actiunea anticonceptionalelor este mai redus) si a aparut acea sangerare (o puteti considera menstruatie). Dupa care, cel putin teoretic, a inceput un nou ciclu de 28 de zile.
In concluzie urmatoarea menstra nu mai trebuie sa apara acum ci la aprox 28 de zile dupa sangerarea aceea (asta daca se restabileste echilibrul hormonal). Asadar totul s-a decalat, inclusiv ovulatia ceea ce inseamna ca exista si riscul unei sarcini nedorite. Faceti un test de sarcina (la 10 zile de la ultimul contact sexual neprotejat), utilizati o metoda contraceptiva si retineti, pe viitor, ca anticonceptionalele nu se intrerup decat la sfarsitul foliei. Numai bine!
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua