Hiperaciditate?

Refluxul gastroesofagian

Postata de andrei178 cu 15 ani in urma.

Am si eu o nelamurire: stiintific, nu din vorbe, cum se stabileste daca o persoana are hiperaciditate? Intreb pentru ca, spre surprinderea mea, un medic de aici m-a lamurit ca la endoscopie nu se releva hipo/hiperaciditatea din stomac. Si atunci ma intreb, de ce oare mi s-au prescris antiacide (omez) de doua ori pe zi, daca eu nu am am arsuri cum se spune? Iau omezul pentru ca daca nu iau am senzatia de greutate accentuata in stomac si uneori simt ceva lichid in stomac fara sa fi baut, dar oare sigur e vorba de aciditate? Ma ingrijoreaza pentru ca poate tocmai luand antiacide atata timp sa-mi fi dereglat aciditatea, sau, mai grav, sa-mi mascheze alte eventuale patologii locale (eventual pancreatice...). Precizez ca la endoscopia de acum un an mi s-a pus doar doar diagnosticul de gastrita eroziva antrala. Multumesc pentru orice sugestie argumentata!

Adauga raspuns

Raspunsuri (5)

constantin5102798

acum 15 ani

atunci cand bolul alimentar trece din esofag in stomac, la contactul acestuia cu receptorii aflati in peretele stomacului, pe calea sistemului nervos vegetativ, este stimulata secretia de suc gastric (care este un lichid cu un ph acid).Hiper si hipoaciditatea nu se refera la gradul de aciditate (mai mare /mai mica)ci, se refera la cantitatea de suc gastric secretata de glandele mucoasei stomacale.Ori, efectul unei cantitati prea mari de suc gastric secretat intr-un stomac aproape gol este eroziunea mucoasei care imbraca peretii interiori ai stomacului. Endoscopia tocmai asta a pus in evidenta:eroziunea peretilor.Gradul de aciditate se verifica prin prelevarea de suc gastric care se pune pe o hartie de ph si se compara cu o scara etalon.Antiacidul prescris micsoreaza gradul de aciditate al sucului gastric in conditiile unei hipersecretii de suc gastric.

Raspunde
 
0
 
Advertisement
florin 10 iulie 2010 blaj

acum 13 ani

si eu am arsuri mai ales noaptea , sint obligat sa stau ridicat , si de obicei iau bicarbonat de sodiu cu putina apa .; daca beau apa multa fac acid si am luat degeaba bicarbonat ; am facut si tratament medicamentos ci te o luna dar dupa citeva zile o luam de la capat nu mai stiu ce sa fac , orice maninc imi vine inapoi .

Raspunde
 
0
 
andrei178

acum 15 ani

Multumesc pentru lamuriri si pentru multa rabdare imi a da raspuns! Deci sa-nteleg ca, gastrita eroziva este necesar determinata (si)de hiperaciditate? Daca in urma viitoarei endoscopii mi se va spune ca punctele de eroziune au disparut, tot va trebui sa folosesc antiacide pentru a preintampina alte posibile eroziuni? Asta e singura mea ingrijorare, sa nu iau antiacide care in timp sa afecteze negativ mai mult decat aciditatea in sine...sau sa neglijez fara sa-mi dau seama, alte probleme din zona...Multumesc inca o data! Sanatate!

Raspunde
 
0
 
lulu

acum 11 ani

Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu un sfat , trec prin niste stari f proaste in sensul ca mereu mi se umfla stomacul si se intareste , respir mai greu am impresia ca si suer putin plus ca stomacul meu face niste zgomote ciudate . poate cineva sa ma ajute cu un sfat sau sa mi spuna de la ce poate fi . toate astea imi dau o stare generala p***a o agitatie interioara ciudata si cateodata ma sperii.
Multumesc

Raspunde
 
0
 
gavril gemanar

acum 9 ani

Ai belito, dute si tragei un pumn in meclă la medicul care tea prescris omez asta este cel mai rău inhibitor de pompă de protoni din toți inhibitorii de pe peată,toți inhibitorii nu tratează absolut nimic ci numai dereglează aciditatea stomacului devii dependent de ele daca le întrerupi se triplează aciditatea stomacului si îți distruge stomacul si esofagul,iar medicii se imbogatesc cu cu comisioanele de la furnizioni

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate Boala de reflux gastroesofagian Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD) Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×