Obsesia de perfectiune a lucrurilor

Psihologie si psihoterapie

Postata de Iulian Gl cu 13 ani in urma.

Buna! as vrea sa imi spuna si mie cnv cum as putea sa scap de obsesia asta pe care o am de ceva timp. De exemplu daca am luat un lucru nou si ii descopar un oarecare defect...pur si simplu ma framanta asa de tare incat vreau sa il schimb pentru ca nu imi place aspectul exterior chiar daca el poate functiona la capacitatea lui maxima...cum as putea sa fiu si eu putin mai indiferent. Oricat de mic ar fi acel defect poate ca si mintea mea face din tantar armasar si pur si simplu ma framant din nimic..multumesc

Adauga raspuns

Raspunsuri (5)

Psih. Preda Antoaneta

acum 13 ani

Daca inteleg bine, esti tot timpul nemultumit de imperfectiuni, ceea ce ridica cumva intrebarea ce te nemultumeste la tine insuti. Daca doresti sa dezlegi "misterul" este o singura solutie. Sa te uiti in oglinda pentru a sesiza "imperfectiunile" exterioare. Daca doresti sa "vezi"ce nu este in regula si in interior este dificil singur, astfel ca, ideal ar fi sa contactezi un psiholog care, pentru o perioada poate constitui si "oglenda" prin intermediul careia poti vedea si in interior.
Iulian, ai tot respectul meu si admiratia pentru ca ai reusit sa sesizezi si ai avut "curajul" sa recunosti, sa intrebi in momentul in care ai sesizat ca ceva se schimba.

Raspunde
 
0
 
Iulian Gl

acum 13 ani

Multumesc pentru raspuns.Am sa incerc sa contactez un psiholog. Eu sunt din Galati sper sa nimeresc unul foarte bun care sa ma faca sa ma cunosc mai intai pe mine insumi. Sa aveti o zi buna in continuare!

Raspunde
 
0
 
Psih. Preda Antoaneta

acum 13 ani

Inteleapta hotarare. Sa-ti fie bine si sa ai o viata frumoasa.

Raspunde
 
0
 
Daniela-Iulia

acum 13 ani

Poate marile asteptari care au fost indreptate catre persoana dvs de mic copil, au dus la transformarea dumneavoastra in a cauta perfectiunea, iar ceea ce nu este perfect il considerati rebut.
Poate din neajunsurile din copilarie, ceea ce a dus la dorinta ca ce achizitionati acum sa fie perfect, fully functional, fara zgirietura, fara pata.
Perfectiunea care se cauta, fie ca este implinita (lucrata), fie ca este asteptata a fi primita, e insa o boala, care duce in timp la duritati, la ne-acceptare, la lipsa milei, a compasiunii, a iubirii, duce la rautati, la o lume ireala, la o lume din care lipseste insa bucurarea.

Perfectionisitii sunt oameni bolnavi si ei nu stiu. Se cred perfecti, isi cred lor, ca isi pot face viata perfecta si au aspiratii irealiste traind in lumea povestii lor.
Ei nu stiu cum sa reactioneze in situatii grele, cind e sa li se intimple ceva dur, pe ei ii loveste si nu stiu sa trateze acea situatie. Imaginea care o au despre sine, despre viitorul lor, despre lumea ca de povesti care o asteapta, ii afunda in ireal, ii rup de realitate.
Evenimente dure, ca moartea unui prieten sau a unei rude, ii scoate din povestea lor perfecta, din perfectionismul care si l-au facut religie, si ii loveste de ii prabuseste.
Nu sunt obisnuiti sa se loveasca de greutati, sa le duca, sa gaseasca iesirea din ele, ramin in lumea lor imaginara, perfecta, perfectionista.
Perfectionismul este boala si ei nu stiu.

Era o fetita care luase 10 la bacalaureat, la o emisiune TV, si era tare mindra ca ea e perfectionista. Saraca in lumea perfecta, in asteptarile si efortul ei de a fi perfectionista, nu e obisnuita cu greutati, si cum sa le trateze, cum sa reactioneze la ele. Lumea nu e roz, oricit ti-ai crea tu imaginea despre ea ca perfecta, oricit ai incerca sa faci totul perfect, sa duci munca ta la perfectiune, si sa ai asteptarile tale de poveste, lumea nu e roz, intimplarile nu sunt roz. Perfectionistii sunt ca niste masinute-robotei care nu au scoala vietii.
Ei nu stiu sa se smereasca, nu stiu sa accepte si imperfectiuni, conosiderindu-i pe cei nu atit de perfecti ca ei, niste rebuturi, niste exemplare nereusite.
Se vor afunda cu timpul in aceasta boala a lor, si loviturile vietii, faptul sa li se va arata limitele vietii, nimicnicia vietii, ii va disloca din fantezia bolii lor.
Vor ajunge, atunci cind vor realiza care e valoarea vietii, sa isi dea seama ca au alergat dupa himere, atunci cind telul lor era perfectiunea.
Bine e ca aceste persoane sa le evitati, sa evitati contactul cu ele, caci au duritate, au rautate, au ochi dur, vad numai nerealizari, nu stiu sa vada binele din altii, nu stiu sa arate mila, compasiune si dragoste. Bine e sa le evitam, pina e sa-si vina in fire.
Perfectionistii vor fi mereu ne-multumiti, sau foarte greu de multumit, vor fi greu de suportat pentru ceilalti.
Bine e sa caute sa invete smerenia, din aceasta vor putea gusta bucuria, bucuria din lucruri mici, vor putea gasi valoarea milei, a compasiunii, a iubirii de ceilalti, vor gasi valoarea vietii.

Raspunde
 
0
 
Utilizator21569265342

acum 5 ani

Data viitoare cand cumperi un lucru, uita-te atent la el. Cand vrei sa cumperi ceva ce poti sa construiesti singur, fa-l singur ! pentru ca e posibil sa-l faci mai bine, daca esti perfectionist. Cand vezi un defect la ceva, nu critica acel defect, incearca sa te indragostesti de el. Poate a fost pus intentionat. (intr-o expizitie de tablouri daca un tablou are o gaura in el, toata lumea va vedea acea gaura, gaura este o distractie insa putini vor admira tabloul.) Daca ai cumparat ceva si nu iti place, repara-l. Chinezii cand sparg un portelan il lipesc cu aur. Lucrurile au mai mare valoare cand le construiesti tu. Un om care construieste o casa, va elibera mai multa dopamina cand trece pe langa ea decat cel care a cumparat-o chiar daca nu are suficienti bani sa si-o permita. Asa ca repara singur si vei avea o satisfactie emotionala mai mare. Si eu eram la fel, acum in fiecare zi ma trezesc cu o singura dorinta: sa am mai putin.

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cum pot gasi un psihoterapeut bun? Psihoterapeut Lavinia Stoian ne vorbeste despre cum iti revii dupa decesul unei persoane dragi De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua