Ce trebuia sa fac?

Intoxicatii

Postata de LorenaStanciu cu 13 ani in urma.

Azi copilul meu de 2 ani si 2 luni a spart un termometru cu mercur in camera lui.Am strins "bilutele" cu grija si am spalat pe jos cu clor si detergent dupa care am deschis fereastra timp de 2 ore.Copilul nu a atins "bilutele de mercur,dar singurl fapt ce ma nelinisteste este ca duce mereu mina la gura datorita durerilor de masele,si nu care cumva sa fi atins ......Zic asta pentru ca am senzatia ca nu am putut stringe tot mercurul.Ce trebuia sa fac?La ce sa ma astept?Va multumesc anticipat.

Adauga raspuns

Raspunsuri (25)

raluca

acum 13 ani

Daca copilul nu a inghitit mercur sau nu a inhalat vapori nu va pati nimic.

Raspunde
 
0
 
Advertisement
Csara

acum 13 ani

Printr-o situatie similara am trecut si eu. Si am stat cu inima stransa ceva timp. Verifica de mai multe ori daca mai este mercur prin camera. Daca banuiesti ca s-a scurs prin anumite locuri in care n-ai acces, mergi la farmacie si cumpara niste sulf (o pulbere galbena care se face maronie cand intra in contact cu mercurul), intreaba si farmacista, imprastie-o in locurile respective pentru a neutraliza mercurul. Poti cauta alte bilute de mercur cu o lampa cu neon, asa le vei putea gasi mai bine. Pentru ca vaporii de mercur sunt toxici, evita sa mai stati o zi-doua cel putin in camera respectiva si aeriseste bine. Foloseste manusi de plastic daca mai gasesti bilute de mercur si nu mai da cu fel si fel de solutii sa nu intre vreuna in reactie cu mercurul daca mai e ceva p-acolo. Cam atat...

Raspunde
 
0
 
Iuli

acum 13 ani

LUATI TERMOMETRU ELECTRONIC!! Mai ales daca aveti copii mici! Evitati astfel de probleme. Iar termometrul NU trebuie lasat la indemana copilului, nici macar in camera lui! Si asta pana va fi mare!!

Raspunde
 
0
 
LorenaStanciu

acum 13 ani

Inainte de toate tin sa va multumesc pentru raspuns.Termometrul nu era lasat la indemina copilului.Zilele trecute el a fost puternic racit.In ziua in care s-a intimplat incidentul el se simtea mai bine,cu mult mai bine.Fapt care trebuia sa iau o decizie:sa-l duc sau nu la gradinita.La gradinita la care in duc nu primesc copii cu febra(normal).
In casa noi avem atit termometrul cu senzor,termometrul cu baterie(electronic) si cel din urma care nu mai e cu miercur.La cel cu senzor de fiecare data imi da alta valoare si atunci nu-l prea folosim.La cel electronic cind s-a stabilit temperatura anunta printr-un sunet foarte subtire(fapt care il sperie pe micut).
In dimineata respectiva eu vroiam sa-i pun termometrul electronic lui iar mie cel cu miercur.Aratindu-i ca si mama isi ia temperatura.(Nu a fost pentru prima data cind am facut lucrul asta.A functionat).Dar de data asta,micutul l-a smuls si la aruncat.Va dati seama ca am vazut rosul in ochi stiind ca e foarte periculos.Nici nu m-am asteptat la reactia lui.Asa s-a petrecut totul.
Am luat o solutie cu sulf si am dat prin camera.Nimic.Sper din tot sufletul sa fie bine,micutul meu PITIC.

Raspunde
 
0
 
elena, Iasi

acum 13 ani

Nu cred ca trebuie sa-ti faci atat de multe griji. Banuiesc ca ati iesit amandoi din camera imediat si ca ai strans mercurul imprastiat, ai aerisit, aspirat totul. Cand aveam fetele mici si mie mi s-a intamplat sa se sparga un termometru, dar nu am dat prea multa importanta. Am strans totul cum am spus mai sus. Nici nu m-am gandit la un pericol mare atata timp cat ele nu au venit in contact cu mercurul. Mai periculos este alt tip de mercur, nu cel din termometre care poate fi strans repede si nici nu-i in cantitate mare. Sanatate!!

Raspunde
 
0
 
LorenaStanciu

acum 13 ani

Multumesc mult,Elena.Vorbele tale imi prind foarte bine.Mai ales cind nu ai pe nimeni.....Multumesc inca o data.

Raspunde
 
0
 
Csara

acum 13 ani

Daca ai folosit si sulf si nu si-a schimbat culoarea, stai linistita. Chiar vorbeam cu niste prieteni si-mi aduceau aminte cum se jucau cu bilute cu mercur cu ani in urma. Si nu sunt bolnavi, sunt perfect sanatosi. Fii optimista! Asa este, cei mici au reactii imprevizibile... Multa sanatate!

Raspunde
 
0
 
LorenaStanciu

acum 13 ani

Csara,am stat intr-un stres continuu zilele astea.Eu locuiesc in Spania.Nu aveam pe nimeni care sa ma ajute cu un sfat macar.Am fost la farmacie sa cer sulf si nu mi-au dat.Iti dai seama ce nebunie am trait.Am fost la un magazin unde vinde tot felul de produse pentru gradini.Aici am gasit in sfirsit.Culoarea nu s-a schimbat si totul e bine.Multumesc draga prietena.

Raspunde
 
0
 
ana

acum 13 ani

am gasit copilul cu termometrul spart in mana . Nu stiu daca a inghitit . CE sa fac ?

Raspunde
 
0
 
adi

acum 12 ani

SI CUM DACA INTRA MERCIRUL AN COPI CE SE ANTAMPLA

Raspunde
 
0
 
tatiana

acum 12 ani

la fel am gasit copilul cu term. spart in mana si taiat nu stiu daca a inghitit tu ce ai facut ar fi putut sai intre mercur in corp printr-o zgarietura multumesc.

Raspunde
 
0
 
silvia

acum 12 ani

Dragilor, sunt DISPERATAAAA! la fel am patit si eu;l-am gasit pe BB cu el spart in mana; nu stiu daca l-a atins...nu stiu nimic; am vazut doar bobitel pe jos...;exista cumva vreun set de analize pt a depista mercurul din organism?
multumesc muuult

Raspunde
 
0
 
simona1508

acum 12 ani

eu zic sa mergi de urgenta la un dr sa i se faca analize pt ca mercurul in corp e frrr periculos. multa sanatate!

IMPORTANT!!!

in cazul in care ati spart un termometru si nu aveti sulf sau altceva sacrificati o bijuterie din aur si treceti-o pe langa bobite. le va absorbi imediat. insa acea bijuterie nu o mai purtati se va albi ca aluminiul.

Raspunde
 
0
 
simona1508

acum 11 ani

Dacă ați sapart un tarmometru rebuie să luați un aspirator si aspirați mercurul .

Raspunde
 
0
 
Ela

acum 11 ani

Nu aspirati mercurul cu aspiratorul clasic - ar fi cea mai mare greseala pe care o puteti face. Mercurul ar ajunge imediat in aerul pe care il respirati - sanse foarte mari ca vaporii de mercur sa fie inspirati imediat de organismul dvs.

Raspunde
 
0
 
Raisa

acum 11 ani

buna...am spart un termometru intimplator linga ceainic electric am gasit o bobita de mercur inauntru apa era fierbinte........m-am speriat si repede am aruncat apa in lavuar... in rest pe masa nu am mai observat bobite........se poate de mai folosit ceainicul? va rog frumos ajutatima....daca mercurul intra in contact cu apa firbinte ce se intimpla?

Raspunde
 
0
 
dorin

acum 11 ani

Dacă întîmplător spargeți termomtrul, iar conținutul său s-a împrăștiat trebuie de știut că:


- Bulele de mercur se vor colecta cu un lipici, sau bande lipicioase.

- Acoperiți căile respiratorii cu un tifon înp***at în apă pentru a micșora doza de mercur inhalată.

- Luminați locul unde s-a spart termometru cu o lanternă, astfel, bulele de mercur lucesc și va fi mai ușor să le colectați.

Important este de remarcat faptul că mercurul lichid nu este periculos pentru organism , dat fiind faptul că el nu se asimilează în sistemul digestiv.

Dacă copilul a înghițit bule de mercur ele cum au intrat în aceeași formă vor ajunge în olița copilului. Acest fapt nu reprezintă un motiv de a nu vă adresa la medic.

Se poate întîmpla ca mercurul să lezeze tubul digestiv al copilului. Din acest motiv, cum ați observat că copilașul a înghițit mercur, solicitați ajutor medical.

Cei mai periculoși pentru sănătate sunt aburii de mercur, pe care noi îi putem inhala prin căile respiratorii.

Mercurul trece din stare lichidă în stare gazoasă la temperaturi mai mari de 18 °С, astfel, dacă s-a spart termometrul, mai întîi vom deschide geamul pentru ca aburii să iasă afară și vom răci camera (includem condiționerul).

- Aerisire cît mai multă. Asigurați-vă că camera în care s-a spart termometru este închisă, iar copiii nu au acces.

- Nu faceți curent, astfel, veți favoriza răspîndirea aburilor de mercur prin casă.

- În nici într-un caz bulele de mercur nu se vor strînge cu o cîrpă sau cu aspiratorul. În aspirator, mercurul se încălzește și favorizează răspîndirea aburilor prin toată locuința.

- Pentru a neutraliza mercurul (dacă bulele au ajuns în locuri inaccesibile: crăpături, covor, etc.), putem pregăti soluție și turna în locurile de unde nu putem strînge bulele:

1 litru apa fiartă răcită

40 gr. săpun de casă

50 gr. sodă de mîncare

- Tot în acest scop este utilă soluția de permanganat de potasiu, dar după prelucrarea suprafețelor cu astfel, de soluție vor rămînea pete.

Prelucrarea cu astfel de soluție este binevenită, chiar dacă, am strîns, cu lipici, toate bulele, deoarece pe suprafață pot rămînea balonașe de mercur foarte mici, pe care nu le putem vedea, iar soluția le va neutraliza.

- Covoarele pe care s-a spart termometru țineți-le afară cît mai mult timp, pentru ca bulele de metal să se evapore complet și să nu infecteze locuința.

Dacă, termometrul a fost spart și nu ați observat din start acest lucru, atunci va puteți adresa la serviciile specializate (serviciul situațiilor excepționale) pentru ca să vină la domiciliu să măsoare nivelul de aburi de mercur din casă.

Specialiștii spun că un termometru spart și nestrîns nu poluează mediul mai mult decît normele standard admisibile, dar totuși aceasta nu constituie un motiv ca să neglijăm strîngerea minuțioasă a acestui metal periculos.

Prin ce e dăunător mercurul ? Intoxicația cu mercur e periculoasă anume prin faptul că, acest metal e foarte greu de scos din organism. Pe lîngă aceasta, ea se manifestă în timp și nu momentan.

Astfel, persoanele afectate pot simți dureri de cap, vomă, diaree, ridicarea temperaturii corpului, apariția leziunilor pe gingii (în primele 72 ore de la contact).

După ce a avut lop***antoxicație cu mercur, acest metal migrează spre celule nervoase, unde se și depune, iar jerfele vor fi nervoși, iritați, vor apărea trepat boli ale sistemului nervos. Sistemul urinar va fi afectat și el, deoarece mercurul este eliminat prin rinichi și poate să lezeze celulele rinichilor.

Pentru a elimina mercurul, e necesar de adresat la medic, dar pînă atunci de consumat cît mai multe lichide, pentru a favoriza expulzarea lui din organism.

Intoxicația cu mercur poate fi depistată prin analize speciale ale sîngelui. Prezența în organism al acestui metal greu duce la schimbări biochimice în sînge, care pot fi evidențiate în condiții de laborator.

Dar soluția cea mai bună a unei probleme este prevenirea ei, deci, dragi părinți, străduiți-vă să țineți cît mai departe de copii, termometrele cu mercur, sau schimbați-le cu cele electronice sau cu infraroșu. Va doresc sănătate.

Raspunde
 
0
 
flori

acum 11 ani

buna va rog sa ma ajutati ,fetita mea de nici 3 anisori a spart termometrul si am gasito cu mana pe bilute le acelea de mercur problema cea mai mare este ca avea taietura la mana pentru ca sa taiat cu cioburile de la termometru am intrebat persoane mai invarsta si mi-au spus ca intra in piele si este toxic am fost cu ea la doctor si mi-au spus ca nici ei nu au habar si ca nu crede ca ia intrat mercur va rog ajutati-ma si spunetimi este posibil sa ii intre mercurul prin acea taietura ?

Raspunde
 
0
 
natalia

acum 11 ani

eu tot am patito rau,copilul a strins in dinti termometrul si a venit cu o biluta si cu un ciob de sticla in gurita si mia aratato,adica a scuipato in mina mea,repede am luato i-am clatit cu apa gura si i-am virit degetul in gura ca sa vomite ca nu eram sigura ca nu a inghitit ceva dar ma nelinistesc foarte tare deoarece am auzit ca el cu timpu actioneaza si nu indata va rog mult cine stie cum sa procedez datimi un sfat ,fetita a stricat termometru azi dimineata .Eu am gasit jos citeva bule mici cit un punct dar in termometru era una mare pe care am scoso afara cu tot cu ter.

Raspunde
 
0
 
Liliana mihai

acum 11 ani

In urma cu 4ani l-am gasit pe bebele meu în varsta de 10luni cu termometrul spart in mana,iar pe covor multe bilute de mercur!!!le-am aspirat,si cam atat.n-am stiu cat de periculos este pt.organism.oare a înghitit??la 2luni dupa asta au început schimbari in comportamentul lui din ce in ce mai mult.la 2ani si 4luni a fost diagnosticat cu autism.acum are 5ani.este posibil k acea întamplare sa-i fi provocat aceasta suferinta???

Raspunde
 
0
 
Pag 1 din 2
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Prevenirea intoxicatiilor la copii Simptomele intoxicatiilor alimentare Primul ajutor in intoxicatii Preveniti intoxicatiile alimentare

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×