fumatul

Fumatul

Postata de alexandru123456 cu 14 ani in urma.

buna tatal meu are 50 de ani, iar el fumeaza jumatate de pachet pe zi
ce risc are?

Adauga raspuns

Raspunsuri (7)

raluca

acum 14 ani

Cei care fumeaza pot dezvolta afectiuni cardiovasculare - atac de inima, atac vascular cerebral, afectiuni vasculare periferice, cancer pulmonar etc.

Raspunde
 
0
 
Victor Richard

acum 14 ani

Ar fi ideal daca ar putea reduce si apoi renunta la tigari (sau cea mai buna metoda este renuntarea brusca). Desigur, nu va fi usor si probabil v-a avea nevoie de sustinerea celor apropiati, dar posibil sa reuseasca sa renunte. Conteaza foarte mult si istoricul medical al persoanei care fumeaza. De exemplu, daca mai are si colesterolul mare (dislipidemie) asociat cu fumat, riscul de boli cardiovasculare este crescut.

Raspunde
 
0
 
donki

acum 14 ani

lasa-ma omu in pace ca fumeaza putin, fa-ti griji la 2 pachete pe zi
te-ai gasit tu sa critici omu ... alta treaba nu mai ai ?

Raspunde
 
0
 
de pe net

acum 14 ani

Fumatul cu regularitate a doua tigari pe zi scurteaza viata unui om cu doi ani si jumatate. Un pachet pe zi inseamna reducerea duratei de viata cu 5 - 6 ani, iar doua pachete pe zi, cu inca doi ani.

Riscurile fumatului

Legatura dintre fumat si cancer este demonstrata indiscutabil. Daca anual mor in lume de cancer 5 - 6 milioane de oameni, un sfert din aceste decese au drept cauza fumatul. In afara de substantele continute in tutun cu efect cancerigen prin ele insele (gudron etc), altele favorizeaza dezvoltarea cancerului si sunt cancerigene.
In general riscul este proportional cu cantitatea de tutun consumata. In afara cancerului bronho-pulmonar primul ca frecventa la fumatorii inveterati, numeroase studii au dovedit o relatie directa intre fumat si frecventa cancerului care atinge organe mai indepartate de contactul cu atmosfera poluata de tutun. Astfel riscul de a face cancer al vezicii urinare este de doua ori mai mare la fumatori decat la nefumatori, pentru cancerul esofagului de 5 ori, pentru cancerul cavitatii bucale si al faringelui de 6 ori, iar pentru cancerul laringelui de 10 ori.

Tutunul este de asemenea implicat in aparitia bolilor respiratorii acute si a bronhopneumopatiilor cronice obstructive. Fumatul este implicat in aparitia numeroaselor boli cardiovasculare. Printre alte boli cardiovasculare in care este incriminat fumatul amintim hipertensiunea arteriala si arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare care duce la gangrene, amputatii etc.

Consecintele nefaste ale fumatului se inregistreaza si la nivelul aparatului digestiv. Durerea ulceroasa este mai intensa si mai durabila la fumatori, iar complicatiile ulcerului sunt mai frecvent la acestea.

Fumul de tutun reduce capacitatea de aparare a organismului, riscul fumatorului de a contracta afectiuni mai multe si cu evolutie mai severa fiind mult mai mare. Printre multiplele efecte toxice ale tutunului este si acela al afectarii sistemului imunitar, ducand la scaderea producerii de anticorpi.

Fumatul dauneaza gravidelor, dar si noului nascut, produce avorturi, malformatii, nasteri de copii morti, debili sau distrofici. Complicatii ale nasterii, ruptura prematura a membranelor, pielonefrita, sunt mai frecvente la gravidele fumatoare.

Pe drept cuvant s-a considerat fumatul drept flagelul secolului XX, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii la semnalul de alarma dat impotriva fumatului a dat si raspunsul cel mai potrivit: ‘Fiecare sa aleaga, fumatul sau sanatatea!

Raspunde
 
0
 
sia

acum 14 ani

baiatul meu de 39 de ani nu a fumat nu a baut nu ca nu ii dadeam voie NU II PLACEA si cu toate astea a facut cancer si a plecat in 2 luni .eu cred ca oricum o dai poti sa te feresti de toate daca e sa mori apoi mori.daca este vorba nu am vazut aliment sau aerul care il respiram sa nu aiva defecte.ajunsese doctorii sa ii spuna ca mai bine fuma si bea

Raspunde
 
0
 
satan

acum 14 ani

Intr-o luna se curata. Incepeti sa cumparati prosoape si lumanari. :))))

Raspunde
 
0
 
sfefaniam

acum 9 ani

nu mai fumati prieteni. se intampla incendii, interventii chirurgicale, bani cheltuiti d-aiurea etc. prietenul *** va poate ajuta si pe voi. eu am renuntat la fumat de jumatate de an si imi este mai bine ca niciodata. cu bine!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Beneficiile renuntarii la fumat Implicatiile fumatului in igiena orala Astmul bronsic este agravat de fumat Adevarul despre fumat Fumatul si sistemul digestiv

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua