Sunt bolnava ?

Dezechilibrele hormonale

Postata de Alexa010 cu 13 ani in urma.

De ceva timp(aproape 1 an) am inceput sa fiu f irascibila..Nu mai suport pe nimeni nu vreau sa mai aud pe nimeni,nu vreau sa fiu deranjata,nu mai suport sa fiu intrebata nimic,mi vine sa i bat pe toti,vreau sa fiu singura etc ... Intr o zi mi a spus cineva ca e posibil sa fie ceva in neregula cu glanda tiroida,dar n am luat-o in seama...De asemenea sunt deprimata aproape tot timpu,dorm f putin(3-5 ore pe noapte,uneori chiar mai putin sau deloc),transpir fara motiv,deseori se intampla sa nu simt frigul(mi se intampla sa ies in maieu afara,la -18... -25 si nu mi e frig),uneori simt ca ma sufoc de la caldura,desi nu e atat de cald,cand ma enervez f tare devin violenta atat verbal cat si fizic,de asemenea cand ma enervez f tare imi creste pulsul,simt ca imi explodeaza capu`,imi vine sa omor pe cineva/ma sinucid ,si imi vine sa plang(de multe ori o fac),nu mai suport sa stau mult timp "inchisa" in casa,fac atacuri de panica des, si altele...
Mentionez ca mananc mancarea foarte sarata,adica consum multa sare( sau condimente asemanatoare:delikat,piper,boia..).Spun asta pentru ca am inteles ca excesul de iod ar avea treaba cu dereglarea glandei...
Am ceva?sunt bolnava,sau faptu` ca sunt bolnava e doar in mintea mea?Ce se intampla cu mine ?

Adauga raspuns

Raspunsuri (5)

Iuli

acum 13 ani

Consulta un endocrinolog. Pare a fi o deregkare hormonala dupa toate simptomele. Si ia niste Magne B6 neaparat! Iri va face bine. Dar mergi si la endocrinolog pt toate analizele hormonale.

Raspunde
 
0
 
Advertisement
ANDA

acum 13 ani

Cine nu este medic sa nu indice medicamente, suplimente nutritive, nici macar magne B6!!!
Si acesta poate da agitatie.
Nu e cazul ca o persoana sa urmeze tratamente indicate pe un forum de un nespecialist!!!!

Raspunde
 
0
 
google

acum 13 ani

Care sunt formele clinice ale dereglarii glandei tiroide?
Cele mai frecvent intalnite forme clinice ale dereglarilor tiroidiene sunt:
- Hipertiroidismul ( hormoni tiroidieni in exces) manifestat prin boala Graves-Basedow, adenomul toxic si gusa multinodulara toxica.
- Hipotiroidismul (deficit de hormoni tiroidieni) manifestat frecvent prin tiroidita autoimuna Hashimoto, hipotiroidia produsa prin deficitul de iod si tiroidita postpartum. Forma severa de hipotiroidie se numeste "mixedem".

Atat hipertiroidismul cat si hipotiroidismul pot fi asociate cu marirea glandei tiroide in volum asa numita "Gusa". Gusa poate fi difuza sau nodulara. Cand gusa se intalneste frecvent intr-o zona cu deficit de iod, se foloseste termenul de "gusa endemica" si este una dintre formele de manifestare a IDD (afectiunele produse prin deficitul iodat).



Hipertiroidismul

Semnele si simptomele:
- hiperexcitabilitate,nervozitate, anxietate
- intoleranta la temperaturi inalte
- exoftalmie
- tahicardie (ritm cardiac frecvent)
- piele fina, roza, calda
- apetit crescut
- scaune frecvente (diaree)
- pierdere in greutate (subponderitate)
- repezeala in miscari (hiperkinezii)
- menstruatii neregulate, amenoree.



Hipotiroidismul
Semnele si simptomele:
- depresie, apatie, somnolenta, "gauri in memorie"
- intoleranta la frig
- edem periorbitar
- bradicardie (ritm cardiac scazut)
- piele galbena, uscata, aspra, rece
- cadere inexplicabila a parului
- voce ragusita
- crampe musculare dureroase
- constipatie
- crestere in greutate (supraponderitate)
- lentoare in miscari
- menstruatii neregulate, infertilitate.



Care este diagnosticul disfunctiei glandei tiroide?
Examenul clinic atent si competent asigura diagnosticarea dereglarilor tiroidiene.
Ne vom referi mai jos numai la metodele simple si accesibile. Prima si cea mai accesibila este anamneza, prin care medicului ii sunt raportate simptomele si semnele bolii. Examenul tiroidei prin palparea dimensiunilor glandei permite depistarea "gusii"(maririi in volum). In cazul maririi considerabile glanda devine palpabila si vizibila.

O marire neconsiderabila in volum a tiroidei este diagnosticata prin Ecografie (volumetrie ecografica). Alta metoda informativa este scintigrafia (imagierea glandei) realizata cu izotopi ai iodului I 131, I 123. Aceasta metoda permite depistarea anomaliilor de sediu al glandei si a nodulilor tiroidieni "calzi" sau "reci".
Depistarea dereglarilor atat clinice cat si subclinice ale tiroidei se efectueaza prin aprecierea constituentilor sanguini. Sunt testate valorile TSH seric, T 4, T 3 si apeciati markerii autoimunitatii tiroidiene Tg si TPO.



Care este profilaxia si tratamentul dereglarilor tiroidiene?
Problema dereglarilor tiroidiene si complicatiilor, care survin in aceste dereglari, consta nu in dificultatea tratamentului ci in dificultatea depistarii. In mai mult de jumatate din cazuri patologia ramane nedepistata din cauza simptomelor nespecifice ca oboseala, depresia, "gauri in memorie", nervozitatea sau hiperexcitabilitatea, cresterea in greutate sau constipatie, care sunt atribuite vietii cotidiene sau sarcinii.

O patrime din hipotiroidii au tendinta de a parcurge subclinic, deci aproape asimptomatic si pot fi depistate numai prin verificarea clinica a glandei tiroide sau testarea valorilor TSH, T4, T3. Insa este important de realizat ca atat formele clinice pronuntate cat si cele subclinice isi aduc aportul lor in complicatiile sarcinii si pot afecta grav sanatatea proprie si sanatatea viitorului copil.

Deci, profilaxia consta in depistarea si tratarea la timp a dereglarilor tiroidiene si in respectarea necesarului de iod mentionat mai sus, in special in perioadele critice ca sarcina, alaptarea si perioada copilariei. Este necesara de asemenea folosirea sarii iodate atat in bucatarie cat si in alimentatia animala.


Scopul tratamentului consta in mentinerea la un nivel normal al hormonilor tiroidieni, in obtinerea asa numitei "eutiroidiei". Deci, in hipotiroidism, pentru a substitui insuficienta hormonilor sunt administrati hormonii tiroideni sintetici.
In hipertiroidism sunt administrate preparate antitiroidene, pentru a bloca excesul de hormoni. Preparatul, dozarea si felul administrarii poate fi determinat de un medic-specialist endocrinolog.

Sursa: www.copilul.ro

Raspunde
 
0
 
Gabi

acum 13 ani

Intra pe www.gabrielahripcaru.mycali.biz. Multa sanatate.

Raspunde
 
0
 
anonim

acum 8 ani

Ai hiv

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Ce nu ai stiut pana acum despre dezechilibrele hormonale Dezechilibrele hormonale si cancerul Dezechilibrele hormonale Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×