Postata de ionutdediu cu 13 ani in urma.
Buna ziua,
Analizand simptomele pe care le are sotia mea, credem ca e posibil sa aiba o dereglare a glandelor suprarenale.
Ce analize se recomanda a fi efectuate in cazul dereglarii glandelor suprarenale?
Multumim
acum 13 ani
Analize hormonale.
acum 13 ani
ce analize hormonale?
acum 13 ani
Hormonii glandei suprarenale
Aceste glande dupa cum arata si denumirea sunt situate deasupra rinichilor si secreta doua categorii de hormoni: corticosteroizii si catecolaminele.
Corticosteroizi
Corticosteroizii iau parte la distributia apei, mineralelor si a glucozei in organism regland deficitul sau excesul acestora. Un exemplu de corticosteroid il constituie cortizonul. De obicei se analizeaza corticosteroizii din urina care se elimina sub forma de 17-cetosteroizi (17-CS). In bolile care ataca glanda suprarenala (boala Addison), in bolile glandei hipofizei, in insuficenta glandelor sexuale, secretia 17-CS este scazuta. Concentratia de 17-CS din urina creste dupa eforturi fizice mari, in stresul psihic precum si in bolile care produc hiperfunctia glandei hipofize, a glandelor suprarenale si sexuale.
Valori normale ale corticosteroizilor:
- barbati = 10-20 mg/24 h
- femei 6-15 mg/24 h
- copii = 2-4 mg/24 h
Catecolamine
Catecolaminele sunt hormoni secretati tot de glanda suprarenala si ajuta organismul sa se adapteze la diferite situatii din mediul ambiant ca: ritm de activitate zi-noapte, efortul fizic, variatiile termice etc. Catecolaminele au un rol important in reglarea activitatii inimii (puls, tensiune arteriala) si rinichilor. Cele mai importante substante care fac parte din grupa catecolaminelor sunt adrenalina si noradrelina. Acestea se gasesc atat in sange cat si in urina, dar de obicei ele se analizeaza in urina.
Cresterea exagerata a concentratiei catecolaminelor din sange produce hipertensiune arteriala. In organism catecolaminele sunt distruse si se transforma in acid vanil mandelic (AVM) care se elimina prin urina. Dozarea AVM urinar da indicatii utile despre concentratia catecolaminelor sanguine. Bolnavii carora li se analizeaza catecolaminele si AVM din urina, trebuie sa colecteze urina din 24 ore intr-un vas special primit de la laborator, sa nu foloseasca nici un medicament, sa nu manance fructe si prajituri cu vanilie care ar putea falsifica rezultatele analizelor.
Valori normale ale catecolaminelor:
Catecolamine:
- in sange = 32 umol/l
- in urina = 10-100 ug/24 h = 0,55 umol/24 h
Acid vanil mandelic (AVM):
- urina = 1,7-7,4 mg/24 h = 8,6 - 37,3 umol/24 h
acum 13 ani
buna ziua,
ne-ati putea scrie despre ce simptome este vorba? de cand au debutat ? urmeaza vreun tratament? mai este diagnosticata si cu alte boli?
va urez o zi buna
acum 5 ani
Salut cum e sotia ? A fost de vina glandele suprarenale ? Daca ati gasit cauza spunemi si mie te rog . Am nevoie pt sotie ?
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua