Postata de ramonailie cu 12 ani in urma.
Va rog din tot sufletul meu sa ma ajutati!
Sunt sigura 100% ca sufar de depresie ,am si cateva argumente:
sunt trista
obosita
ma simt prost,descurajata,ca nu sunt utila
am pierdut interesul pentru activitatile zilnice
simt ca tot ceea ce fac nu are valoare
am sentimente de panica
si mereu spun:as vrea sa mor,sa ma calec masina..chiar daca nu as putea ace asta
..
si cand sunt singura(-am activitate)mai ales in weekend ..imi vin amintiri di trecut si imi vine sa mor!
ce sa fac a trec peste..stiu ca multi vor spune: gandeste pozitic,cu ajutorul lui dmz etc..dar va rog s ma intelegeti ca nu pot..a incercat..
a facut si niste teste pe net sa vad daca am depresie si acolo scrie ca am:(
multumesc
acum 12 ani
Buna, Ramona!
Este important de observat daca depresia este mai accentuata dimineata. Deci, sa observi daca simptomele depresive sunt mai accentuate in prima parte a zilei. Sau - dimpotriva - daca simptomele depresive sunt mai accentuate in a doua parte a zilei.
acum 12 ani
Si spune-mi, te rog, un lucru pe care l-ai face - daca nu ai avea depresie
acum 12 ani
Încearcă să nu mai urmărești TV, cu nenumarate stiri triste.
Urmărește comediile bune la TV sau pe you-toub, sau si mai bine la teatru.
Dacă ai posibilitate fă o excursie în străinătate sau la țară, la rude, la prieteni, unde poți munci în grădină sau poți găti și pentru alții.
Seamănă plante sau flori sau plantează copaci, întoarce-te wek-endul următor să vezi cît au crescut.
Evită singurătatea si compania persoanelor depresive, nemultumite.
Fă o activitate fizică în aer liber, aleargă, fă plimbări în parcuri cu flori, cu copii, fă o actiune de binefacere: la biserică, la curățenia mediului.
Propune-ți un scop important, realizabil în viața ta.
Dacă nu poți să adormi, solicită doctorului un somnifer pe care să-l folosești pînă cănd somnul va reveni.
Vă doresc succes și vă asigur că este posibil să vă reveniți, dacă veți crede acest lucru.
acum 12 ani
asta inseamna sa te minti singur(a)
acum 12 ani
DEPRESIA - se poate trata:
1. Prin tratament medicamentos - prescris (numai) de medic (psihiatru) prin evaluare directa a persoanei in cauza;
2. Prin psihoterapie - tratament fara medicamente - la solicitarea ajutorului unui psiholog specializat (avizat), prin mobilizarea resurselor organismului;
3. Prin tratament medicamentos + psihoterapie (la recomandarea medicului).
acum 12 ani
Pentru prevenirea din timp a complicatiilor, este util:
- sa tii un jurnal - in care sa descrii starile/sentimentele de panica pe care le ai;
- sa vorbesti si sa impartasesti aceste temeri membrilor familiei;
- sa eviti factorii care favorizeaza starile de anxietate;
- Iti propun sa-ti consemnezi in acelasi jurnal (si) reflectiile, visele si evolutia lor; acest jurnal* are rolul unui tovaras de drum.
_________________________________
Nota: Jurnalele au un efect psihologic foarte puternic și îi dau autorului senzația unui public, a unui spațiu personal protector sau a unui ascultător. Acest mecanism este folosit recent în forme moderne de psihoterapie - ca o formă de terapie cu ajutorul ținerii unui jurnal.
_________________________________
*) Unii autori de jurnale consideră că jurnalul pe care îl țin e un prieten aparte și îi dau chiar un nume (ex., celebra Anna Frank - fetița evreică ce a supraviețuit ani de zile în ascunzătoarea unei case din Amsterdam - își botezase jurnalul "Kitty")
acum 12 ani
nu ar strica niste suplimente cu magneziu si vitamina B6..."pentru femei de succes"...-nu conteaza firma producatoare...mai dispare din oboseala, atacuri de panica, nervozitate...bineinteles alaturi de sfaturile primite mai jos de la Coni si Liviu....
acum 12 ani
Liviu a scris: "spune-mi, te rog, un lucru pe care l-ai face - daca nu ai avea depresie"
(raspunsul la aceasta intrebare poate fi consemnat in JURNAL si se poate constitui intr-un PRIM PAS important - in alcatuirea unui jurnalul prospectiv)
_____________________
JURNALUL PROSPECTIV
- este o tehnica de jurnal care consta in tinerea unui jurnal pe o perioada determinata (ex., o saptamana)
- se refera la o saptamana din viitor, cand va fi aparut deja o schimbare (ex., ca in cazul unui prizonier - care tine un jurnal, dar NU in timpul prezent care e neinteresant pentru el, ci in timpul viitor, cand va fi fost eliberat deja, si va putea sa faca lucruri pe care nu le poate face inca)
- jurnalul prospectiv este foarte potrivit pentru persoanele care se simt blocate in asteptarea schimbarii si aceasta nu ii exclude nici pe psihoterapeuti (ex., uneori clienti si terapeuti deopotriva se simt blocati asteptand o schimbare anume care va rezolva cele mai multe probleme)
_____________________
Practic:
- va propun sa va imaginati viata fara problema pe care o aveti
- va rezulta o lista de activitati si posibilitati (pe care le consemnam in jurnal)
- astfel, beneficiile abandonarii simptomului vor deveni din ce in ce mai clare (si se vor opune "beneficiilor secundare" aduse de simptom :)
acum 12 ani
- Si mai concret: haideti sa ne imaginam chiar "acum" (si) aici ca - printr-un miracol - problema cu care ne confruntam ar fi disparut.
- Si, in acest context nou creat, sa vedem/sa descoperim - impreuna - care ar fi prima actiune sau activitate devenita posibila(?) din punctul dvs. de vedere - in cadrul propriului sistem de referinta concret.
- Deci, indrazniti; nu va temeti!.. .
acum 12 ani
ramonailie a scris: "ce sa fac a trec peste... va rog s ma intelegeti ca nu pot.."
R: Multe persoane care apeleaza la psihoterapie se plang de "lipsa de vointa".
_____________________________
- Dar, daca definim "vointa" simplu - ca "energie orientata spre scop", intelegem ca, de fapt, aceste persoane nu de energie duc lipsa, ci de scopuri; mai precis, de - scopuri:
1 - credibile si
2 - realizabile
3 - intr-o perioada rezonabila de timp
_____________________________
Si, ca sa vedem/sa descoperim chiar (si) aici un astfel de scop, va propun sa ne imaginam ca ne intalnim intamplator pe strada peste un an din momentul acesta, te intreb ce mai faci si tu imi raspunzi ca mult mai bine. Ce anume s-a schimbat intre timp la tine astfel incat sa imi poti raspunde in felul acesta?
acum 12 ani
ramonailie, ai inceput cu o evidenta formula de politete si incredere "Va rog din tot sufletul meu sa ma ajutati !" si 4 persoane ti-au raspuns, dar tu nu ai mai interactionat de loc, desi ti s-a propus acest lucru si cred ca te-ar fi ajutat in problema cu care ai spus ca te confrunti.
acum 12 ani
Elf a scris: "ramonailie, ai inceput... dar tu nu ai mai interactionat deloc, desi ti s-a propus acest lucru si cred ca te-ar fi ajutat in problema cu care ai spus ca te confrunti"
________________________
:) Elf, realitatea este ca niciun sfat psihologic nu poate ajuta vreodata pe cineva; insa, ce-i drept, astfel de sfaturi, in sine, nici nu fac rau nimanui.
(In acelasi sens) Practic, nimeni - oricat de bine intentionat ar fi - nu poate ajuta pe cineva care nu-si doreste, cu adevarat, acest lucru.
Ba, mai mult decat atat, singurul lucru care trebuie este ca nimic nu trebuie cu necesitate ;)
acum 12 ani
P.S: Pentru mai multe informatii, vezi si: //sfatulmedicului.ro/comunitate/psihologia-cuplului/psiholog-online_42708
acum 12 ani
Da , dar totusi jurnalul nu este o solutie tot singur esti . Ca vorbesti cu tine insusti , sau ca scri in jurnal este cam acelas lucru . . . nu te face sa te simti mai bine .
Iar faza ca ai niste sintome ale depresiei , daca stai si o iei treptat si te gandesti iti dai seamna ce anume te-a facut atat de suparat incat nu poti trece peste acel lucru .
acum 12 ani
antonescua44 a scris: "... este cam acelas lucru..."
_________________
Rasp.: Tu insati ai folosit cuvantul "cam". Deci, mi se pare ca anticiparea nu functioneaza (si) aici.
- Dar, daca vrei sa vezi daca este CHIAR acelasi lucru sau nu, (poate) ar fi preferabil sa scrii mai intai in jurnal. Ulterior, vei putea sa exprimi mai exact si CE SIMTI*
_________________
*) Oricare ar fi raspunsul emotional (emotie sau senzatie, nu gand), acesta ne da posibilitatea de a privi altfel lumea si viata.
acum 12 ani
antonescua44 a scris: "...nu este o solutie... daca... iti dai seamna ce anume te-a facut atat de suparat..."
__________________
(aici suntem de acord)
- Contrar a ceea ce noi credem, PSIHOTERAPIA nu consta in gasirea unei solutii la o problema.
- SCHIMBAREA TERAPEUTICA se obtine cel mai adesea printr-un alt fel de "a vedea" lucrurile, o alta organizare interna (o noua Gestalt), cand devenim constienti ca proiectam o frica dintr-un trecut care nu mai exista intr-un prezent care este diferit.
acum 12 ani
Pentru mai multe informatii, vezi si: //sfatulmedicului.ro/comunitate/depresia-tristetea-patologica/izolarea_42881
acum 12 ani
Liviu...nu vreau sa ma crezi disperat ca ti-am lasat mesaje pe mai multe topic-uri dar chiar m-ar interesa parerea sau sfatul tau in legatura cu problema mea si anume:
Am un prieten foarte bun care de ceva vreme nu mai scapa de durerile de cap (spune ca simte ca si cum i se strange creierul)..A fost la neurolog si ia dat ceva medicamente care nu au avut nici un efect...eu din ce vad la el cred ca sufera de depresie...adica zice ca oricat ar dormi se simte mereu obosit..nu prea are chef de viata..mai mereu se inchide in camera si inchide telefonul..laptopul si doarme...a mai spus ca uneori la servici cand se uita in jos mai mult timp are o ameteala si ii tresare capul..ceva de gen..sau cateodata sta cu frica ca are impresia ca o sa i se puna un junghi la cap si o sa i se blocheze acolo ceva....nu are pofta de mancare...sa ii recomand sa mearga mai degraba la psihiatru?? Sunt acestea simptome ale unei depresii, sau poate fi vorba si de o alta afectiune?? Iti multumesc...astept pareri de la toata lumea care doreste sa intervina..
Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare
sau adauga o intrebare noua
Adauga o intrebare noua