Cum se interpreteaza coeficientii SUV si care este valoarea maxima?

Cancer

Postata de DianaS cu 9 luni in urma.

Ficat cu distributie neomogena a radiotrasorului cu evidentierea unei leziuni hipodense cu contur neregulat si fine calcificari periferice, cu diametrul de 112/90 mm, localizata in segmentele IVa-VIII extinsa spre segmentul II; formatiunea prezinta zone necaptante incluse si activitate metabolica neomogena (SUVmax-lbm pana la 4.54). Alte leziuni metabolic active la limita segmentelor V-VIII cu SUVmax-lbm =8.40

Adauga raspuns

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului

acum 9 luni

Buna ziua,

Coeficientii SUV, cunoscuti sub numele de coeficientii "Standard Uptake Value", reprezinta o masura a activitatii metabolice in corp. Acesta se utilizeaza in special in imagistica prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET), pentru a estima gradul de concentrare a indicatorului radioactiv in diferite parti ale corpului.

O valoare SUV mare poate indica o activitate metabolica crescuta, cum ar fi cea observata in celulele canceroase, care consuma mai mult zahar decat celulele sanatoase. De exemplu, in cazul descris, formatiunea din ficat cu valoarea SUV max 4.54 sugereaza ca aceasta poate fi o zona de activitate oncologica.

Totusi, valoarea maxima a SUV poate varia in functie de diferiti factori, inclusiv de tehnologia specifica de imagistica folosita si de tipul indicatorului radioactiv administrat.

In cazul specific descris, pacientul are o leziune la ficat cu o distributie neomogena a radiotracerului, ceea ce sugereaza ca exista zone in leziune care au o activitate metabolica diferita. De asemenea, sunt prezente si alte leziuni metabolic active la limita segmentelor V-VIII cu SUV max 8.40, sugerand ca acestea pot fi de asemenea maligne.

Aceasta descriere subliniaza importanta efectuarii unor analize suplimentare pentru a clarifica natura acestor leziuni. Aceste investigatii aditionale pot include teste de laborator, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), biopsie hepatica sau chiar interventie chirurgicala.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: www.clickmed.ro/medic/oncologie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Cancer-hepatobiliar/cancerul-hepatic_4969
sfatulmedicului.ro/Cancer/ce-trebuie-sa-stiti-despre-cancer_744

Va dorim multa sanatate!

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Screeningul cancerului endometrial Virusurile si cancerul Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua