Ciroza hepatica decompensata cu proces inlocuitor de spatiu

Boli pancreatice si de ficat Transfuzia sangvina Sindromul hepatorenal Sindromul miastenic lambert eaton
+1
Vezi toate grupurile

Postata de adriana_alex cu 12 ani in urma.

Buna ziua! Tatal meu sufera de ciroza hepatica decompensata! va trimit biletul de externare de la spital si va rog sa ma lamuriti ce este de facut, in ce stadiu este, pt ca doctorul a zis ca e OK cu tratament! Mentionez inca de acum ca dupa iesirea din spital a efectuat EDS si colonoscopie si nu a fost gasit cu patologii tumorale!!Insa se simte rau, cu febra, varsaturi, dureri abdominale si inima!Exista posibilitatea sa fie totusi cancer cu metastaza pe langa ciroza(ma refer la formatiunea inlocuitoare de spatiu din ficat)? VA atasez si biletul:

Pacient in varsta de 54 ani cunoscut cu ciroza hepatica se interneaza in clinica cu
suspiciunea de hepatom. RMN (efectuat in Constanta) releva proces inlocuitor de spatiu hepatic segm VI aprox. 1.7 cm, ficat dismorfic de aspect cirotic, varice
esofagiene si perigastrice, repermeabilzarea venei ombilicale, pancreas cu aspect
normal varstei, splenomegalie 14.5 crn, rinichi, gl. Suprarenale de aspect normal , adenopatii celiace 1.8 cm, cantitate moderata de lichid de ascita, examene de
laborator la intemare au relevat Hb=11.7 g/dl, Tr=60000, VSH=28mm/h
PT=20.5/s, AP=56.59%, INR=1.68, APTT=34.3/s, Bt=3,3mg/dl, Bd=1,1mg/dl,
Glicemie=118 mg/dl, CRP=ll.13 mg/dl, TGO=58 U/L.AgHBs si HVC in lucru.
CA 19-9 130.86 UIIml (crescut) alfa fetoproteina=4.41ng/ml(vn), CEA=3,3
ng/ml (vn.) Ecografia abdominala releva la limita segm.V-VI formatiune
inlocuitoare de spatiu 1,5 cm eu caractere de leziune secundara, lama de lichid
perihepatic, colecist fara calculi, splina 13,7 cm, rinichi de aspect normal.

Consultul dermatologic: exantem eritematoscuamos probabil paraneoplazic
recomandand tratament cu Zinnat 250 mgx2/zi, Fucicort local.Tinand cont de
stadiul avansat si decompensat al cirozei cu tulburari de coagula, se apreciaza ca neac***a indicatie chirurgicala, riscurile chirurgicale fiind cu mult peste eventualul beneficiu.

Pacientul se extemeaza cu rec: ."
-continua tratamentul cu hepatoprotectoare cf. indicatiilor gastroenterologice
-regim: evita consumul de grasimi animale, sosuri, prajeli,rantasuri,tocaturi
afumaturi, alcool, tutun, condimente de orice fel, usturoi,ardei iude,vegeta,ceapa
alimente fierbinti sau prea reci, evita traumatismele alimentare esofagiene
-evaluare si tratament in clinica de gastroenterologie si continuarea investigatiilor pe linie digestiva pt. excluderea unei patologii tumorale ddigestive (EDS, colonoscopie)
-tratamentul profilactic al sangerarii esofagiene variceale
-revine pentru rezultatul analizelor in lucru .

Adauga raspuns

Raspunsuri (13)

Dr. Georgescu Cristian

acum 12 ani

buna ziua,

ac***a in vedere diagnosticele tatalui dumneavoastra, stadializarea si tratamentul adecvate pot fi stabilite doar de medicul curant care cunoaste toate detaliile. ac***a in vedere markerul tumoral CA 19-9 crescut, formatiunea hepatica si adenopatiile, s-a pus problema existentei unei tumori digestive si de aceea s-au recomandat cele doua endoscopii superioara si inferioara, care au avut un rezultat bun. totusi trebuie inteles ca aceste endoscopii nu elimina 100% posibilitatea unei tumori digestive, in special pentru ca nici cea superioara nici cea inferioara nu pot parcurge tot traseul digestiv, ramanand o portiune importanta de intestin nevizualizabil prin aceasta metoda. ar mai exista ''''pastila endoscopica'''' dar aceasta are un cost ridicat si inclusiv aceasta poate sa nu aduca informatii suplimentare, in special in situatia de fata. frecvent in cancerele hepatice este crescuta alfa-fetoproteina, care in acest caz observ ca este normala (dar exista cazuri in care aceasta nu creste).
in rest descrierea dumneavoastra reflecta diagnosticul de ciroza decompensata, pentru care trebuie sa urmati indicatiile scrise mai sus. ac***a in vedere simptomele pe care le prezinta acum, cred ca ar trebui sa programati un nou consult la medicul curant al dansului.

cateva informatii in plus despre ciroza hepatica puteti gasi si in acest articol:
//sfatulmedicului.ro/Ficatul-si-caile-biliare/ciroza-hepatica_547

va urez o zi buna

Raspunde
 
1
 
Advertisement
Dr. Constantin Rusu

acum 12 ani

De obicei, pe ficatul cirotic, metastazele sunt foarte rare. Formatiunile "inlocuitoare de spatiu" sunt fie hepatoame (cancer hepatic pe ciroza), fie noduli de regenerare. Monitorizarea ecografica si determinarea periodica a alfa-fetoproteinei sunt, probabil, singurele masuri utile (in scop strict diagnostic).

Raspunde
 
1
 
adriana_alex

acum 12 ani

Va multumesc pentru raspuns, dar va rog sa imi spuneti gravitatea bolii, ac***a in vedere in ce stadiu este el, conform analizalor! Si de ce o eventuala operatie nu ar avea beneficiu!?!Pentru ca pe biletul de externare scrie: Tinand cont de
stadiul avansat si decompensat al cirozei cu tulburari de coagulare, se apreciaza ca neac***a indicatie chirurgicala, riscurile chirurgicale fiind cu mult peste eventualul beneficiu.

In cazul lui se poate recomanda un transplant de ficat???Il ajuta?sau o transfuzie de sange?sau are sanse mari de supravietuire pe o perioada mai mare de ani numai cu tratament???

Va rog mult sa ma ajutati!!!

Raspunde
 
0
 
Dr. Constantin Rusu

acum 12 ani

Gravitatea este data de boala de fond (ciroza hepatica) si de eventualele complicatii ale acesteia (singerarea varicelor esofagiene, encefalopatia hepatica etc). Oportunitatea unui transplant hepatic trebuie discutata cu medicul curant.

Raspunde
 
1
 
Mitu Iulian

acum 11 ani

Buna ziua!

Raspunde
 
0
 
Mitu Iulian

acum 11 ani

Buna ziua domnule doctor! Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu un raspuns..Mama mea in varsta de 53 de ani a fost diagnosticata cu aproape 2 ani in urma cu cancer de col uterin stadiul 1B1. A fost operata, apoi a urmat sedinte de radioterapie iar totul a fost aparent in regula pana acum cand a facut un RMN care pe mine personal ma ingrijoreza..Rezultatul RMN-ului ( cu substanta de contrast ) este urmatorul: " IN SPATIUL PARAAORTIC STANG, SUPERIOR DE HILUL RENAL STANG SI POSTERIOR DE COADA PANCREASULUI DOUA FORMATIUNI INLOCUITOARE DE SPATIU, SUPRACENTIMETRICE CU HIPOSEMNAL T2 SI HIPOSEMNAL MODERAT T1, CEA INFERIOARA ROTUNDA,CEA SUPERIOARA OVALARA SI CU CONTUR NEREGULAT,NEOMOGEN, GADOFILE."
Concluzii: ADENOPATII LOMBOAORTICE.
Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu o interpretare,este ceva grav, este vorba de cancer la nivelul vaselor? Sunt disperat si nu stiu incotro sa apuc si cui sa ma adresez.
Astept raspunsul dvs! Va multumesc anticipat!

Raspunde
 
0
 
Dr. Constantin Rusu

acum 11 ani

Din pacate, exista o mare probabilitate sa fie o recidiva tumorala cu prinderea ganglionilor lomboaortici Trebuie neaparat sa luati legatura cu medicul oncolog.

Raspunde
 
0
 
Mitu Iulian

acum 11 ani

Va multumesc frumos pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns! As vrea insa sa va intreb daca exista si varianta ca acele doua formatiuni sa nu fie de natura canceroasa? Din ce am mai citit pe internet am inteles ca ar putea fi vorba despre cancer la nivelul vaselor sangvine zona in care tratamentul de specialitate respectiv chimioterapia nu are nici un rezultat? Este adevarat? sau nu este vorba despre vasele sangvine ci despre ganglioni? Noi suntem din Braila insa ea a fost operata la Bucuresti de un medic ginecolog...este luata in evidenta de un medic oncolog din Braila, in acest caz la cine ar trebui sa mergem la medicul oncolog la care este luata in evidenta sau la ginecologul care a operat-o? Mentionez ca acesta este cel de-al treilea RMN facut in decursul celor aproape 2 ani cat au trecut de la operatie si pana acum nu a aparut asa ceva..de fapt, la 3 RMN-uri a avut 3 rezultate diferite..este posibil ca si medicul imagist care a citit RMN-ul sa nu fi interpretat cum trebuie acele imagini? Va multumesc frumos pentru timpul acordat!

Raspunde
 
0
 
Dr. Constantin Rusu

acum 11 ani

Nodulii descrisi nu tin de vasele de sange ci de ganglionii limfatici (probabil metastaze ganglionare). Natura canceroasa sau benigna a respectivelor formatiuni nu se poate stabili cu certitudine decat in urma unei biopsii. O solutie neinvaziva ar fi PET scan-ul. Investigatiile ar trebui continuate intr-un serviciu de oncologie.

Raspunde
 
0
 
mitu iulian

acum 11 ani

Va multumesc frumos pentru raspuns!

Raspunde
 
0
 
Radescu Constantin

acum 11 ani

Buna ziua domnule doctor. Tatal meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica B si varice esofagiene acum 2 ani . Acum 3 saptamni a fot internat deoarce i sa facut rau si a pierdut sange insa nu a eliminat nici pe cale orala nici prin varsaturi si i sau administrat 5 pungi de sange . Pe biletul lui de externare la diagnostic scrie ca are Insuficienta hepatica cronica. Ciroza hepatica decompensata parenchimatos colestatica. Colecistitica cronica . As vrea sa stiu ce sanse mai are sau daca se afla in faza de metastaza , sau daca cu acest diagnostic poate duce boala multi ani.

Raspunde
 
0
 
dumitras mihaela

acum 11 ani

Buna ziua .Sotul meu a fost dignostica cu ciroza hepatica decompensata in luna iulie 2012 in urma unei colicistomii.totul a decurs bine pina in octombrie cand a fost internat la clinica de gastroentorologie a spitalului Sf Spiridon din Iasi pentru acumulare de lichid in cavitatea abdominala.Dupa ce i sa administrat tratamentul de care avea nevoie a fost externat iar pe 8 noiembrie a fost din nou internat pentru sindrom hepato-renal sever.O minune a facut ,sa treaca cu bine peste acest episod gratie medicilor de la spitalul Parhon din iasi ,care au dat dovada de profesionalism .Ce trebuie sa fac pentru a fi inscris pe lista beneficiarilor de transplant hepatic si daca eu am grupa sanguina A2 iar sotul AB4 suntem compatibili?

Raspunde
 
0
 
dumitras mihaela

acum 11 ani

Buna ziua .Sotul meu a fost dignostica cu ciroza hepatica decompensata in luna iulie 2012 in urma unei colicistomii.totul a decurs bine pina in octombrie cand a fost internat la clinica de gastroentorologie a spitalului Sf Spiridon din Iasi pentru acumulare de lichid in cavitatea abdominala.Dupa ce i sa administrat tratamentul de care avea nevoie a fost externat iar pe 8 noiembrie a fost din nou internat pentru sindrom hepato-renal sever.O minune a facut ,sa treaca cu bine peste acest episod gratie medicilor de la spitalul Parhon din iasi ,care au dat dovada de profesionalism .Ce trebuie sa fac pentru a fi inscris pe lista beneficiarilor de transplant hepatic si daca eu am grupa sanguina A2 iar sotul AB4 suntem compatibili?

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Bolile pancreasului Cancerul pancreatic Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Bolile autoimune Vezica biliara (colecistul): boli specifice

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×