degete amortite

Boli de inima Boli de inima reumatice

Postata de chiric.daniela cu 13 ani in urma.

de o saptamana ma doare mana dreapta si imi amortesc 2 degete azi toata ziua le/am avut amortite care ar fii cauza dak stie cineva

Adauga raspuns

Raspunsuri (22)

Pena

acum 13 ani

Depinde care degete iti amortesc. Daca iti amortesc degetul mic si inelarul este din cauva nervului ulnar care trece prin zona cotului. Multe persoane se sprijina in cot cand lucreaza la calculator si asta duce la afectarea nervului si respectiv amortirea degetului mic si inelar. O lovitura/traumatism la cot determina deasemenea amortirea. Si amortirea altor degete are cauze pe care eu nu le cunosc.

Raspunde
 
1
 
George

acum 13 ani

Mersi mult!

Raspunde
 
0
 
google

acum 13 ani

Sindromul tunelului carpian



Daca aveti sindromul tunelului carpian inseamna ca „tunelul“ de oase si ligamente de la incheietura s-a ingustat. Acest tunel ingustat ciupeste un nerv, facandu-va sa simtiti furnicaturi sau amorteala in mana, mai ales in degetul mare si in primele trei degete.

Daca aveti sindromul tunelului carpian puteti avea dificultati cand scrieti la calculator sau cand jucati un joc video. De fapt, miscarile repetitive (faptul ca faceti acelasi lucru iar si iar) din aceste activitati pot fi cauza principala a sindromului tunelului carpian.

Unde se afla acest tunel carpian?

Priviti-va palma. Chiar la incheietura, sub piele se afla tunelul despre care vorbim. Noua tendoane (benzi de tesut tare care unesc un muschi cu alta parte a corpului) si un nerv trec prin acest tunel de la antebrat catre mana. Partea de jos si cele laterale sunt formate de oasele incheieturii, iar partea de sus a tunelului este acoperita de o banda puternica de tesut conjunctiv, numita ligament.

Tendoanele care trec prin tunel conecteaza muschii cu oasele si va ajuta sa folositi mana si sa indoiti degetul mare si celelalte degete. Nervul care trece prin tunelul carpian pentru a ajunge la mana este nervul median.

Tunelul carpian este destul de stramt. De fapt, abia este loc sa treaca prin el tendoanele si nervul. Daca altceva mai ocupa loc in canal, mervul median este „ciupit“, ceea ce duce la amorteala si la furnicaturi in zona corespunzatoare a mainii. Pot aparea umflaturi daca faceti acelasi lucru mereu-mereu, cum ar fi tastarea la calculator. Aceste umflaturi pot ciupi si ele nervul.

Cine se imbolnaveste de sindromul tunelului carpian?

Milioane de oameni au sindromul tunelului carpian. Si copiii pot face boala, dar mai rar. Cei mai multi oameni care fac sindromul tunelului carpian au peste 30 de ani, mai frecvent femeile decat barbatii. De fapt, de trei ori mai multe femei decat barbati au sindromul tunelului carpian. Operatorii de calculator, muncitorii de la benzile de asamblare si coaforii au un risc crescut deoarece repeta aceleasi miscari iar si iar in timp ce muncesc.

Care este cauza sindromului tunelului carpian ?

Orice apasa nervul median poate duce la sindromul tunelului carpian. Tendoanele care trec prin tunelul carpian se pot umfla din cauza miscarilor repetate, cum ar fi tastarea la computer sau practicarea jocurilor video sau cantatul la un instrument pe perioade lungi de timp. Este frecventa la gimnasti, mai ales la cei care fac o multime de staturi in maini si la oamenii care practica un sport cu racheta, ca tenisul.

Ruperea, dizlocarea sau chiar luxatiile oaselor incheieturii, ce pot produce umflaturi in jurul tunelului carpian pot duce si ele la sindromul tunelului carpian. Problemele medicale ce maresc riscul de de a face sindromul tunelului carpian includ artrita, problemele tiroidiene si diabetul. Sindromul tunelului carpian este de asemenea mai frecventa in timpul sarcinii si la oamenii supraponderali.

Cum este diagnosticata si tratata boala?

S-a intamplat sa va treziti cu mana amortita si sa simtiti in ea intepaturi si furnicaturi? Asta simt cei care au sindromul tunelului carpian . O cale de a stabili daca aveti sindromul tunelului carpian este sa verificati daca degetul mic este si el amortit. Nu e amortit in cazul unei persoane care are sindromul tunelului carpian . Un medic care banuieste ca aveti sindromul tunelului carpian va studia simptomele pe care le aveti si va examina incheietura. Prin tapotarea incheieturii, medicul este adesea in masura sa spuna daca problema este sindromul tunelului carpian .

Legarea stransa cu o fasa sau bandaj pot ajuta in cazurile usoare de sindromul tunelului carpian . De obicei, legatura se incalzeste noaptea si impiedica indoirea incheieturii. Mentinerea incheieturii drepte deschide tunelul carpian, astfel ca nervul sa aiba cat mai mult loc. Odihnirea incheieturii va permite si micsorarea tendoanelor umflate. Medicamentele ca ibuprofenul pot ajuta si ele la reducerea umflarii.

In cazurile mai severe, medicul poate recomanda cortizon pentru a reduce inflamatia si umflarea tunelului carpian. Acest medicament este administrat pe cale injectabila. Cand simptomele de sindromul tunelului carpian se amelioreaza, medicul va poate recomanda exercitii fizice pentru incheietura si poate recomanda schimbari care sa previna noi probleme, ca repozitionarea computerului si a tastaturii.

Daca nici unul dintre aceste tratamente nu ajuta, puteti ajunge la o operatie chirurgicala pentru a elibera presiunea asupra nervului median. Aceasta operatie dureaza mai putin de o ora si de obicei nu necesita sa ramaneti peste noapte in spital. Foarte putini oameni sunt afectati definitiv de sindromul tunelului carpian . Cei mai multi se fac bine si iau masuri pentru a preveni reaparitia simptomelor.

Prevenirea sindromului tunelului carpian

Desi foarte putini copii fac sindromul tunelului carpian , este o idee buna sa aiba de timpuriu niste obiceiuri care pot preveni aparitia acestei boli la maturitate. Cand petreceti mult timp la computer, nu uitati sa faceti pauze si sa nu exagerati. Numai faptul ca va ridicati o vreme pentru a va intinde sau a face altceva poate ajuta. Ati putea pune ceasul sa sune la fiecare ora pentru a va aminti sa faceti pauze.

Asigurati-va ca zona de lucru la computer este confortabila. Folositi un scaun care poate fi ajustat corespunzator inaltimii dumneavoastra, astfel ca sa nu fiti asezat prea jos sau prea sus. Scaunul, ecranul computerului si tastatura ar trebui sa se afle pe acelasi nivel. Si incercati sa respectati urmatoarele reguli in timp ce sunteti asezat:

* Tineti coatele alaturi de corp, cu incheieturile in fata pentru a stabili inaltimea tastaturii.
* Tineti antebratele si incheieturile drepte si nu indoiti incheieturile.
* Daca folositi un suport pentru incheieturi, nu-l apasati in timp ce scrieti.
* Asezati la indemana obiectele pe care le folositi frecvent, astfel ca nici un astfel de obiect sa nu fie mai departe de lungimea unui brat.

Facand toate aceste lucruri, va protejati incheieturile mainilor. Iar daca faceti vreodata sindromul tunelului carpian , amintiti-va ca intotdeauna exista o lumina la capatul tunelului carpian.

Raspunde
 
0
 
Medic Epuran

acum 13 ani

Cel mai probabil este vorba de o compresie pe nervul ulnar (cum bine a explicat utilizatorul Pena). Timpul în care se va remedia situaţia (va dispărea amorţeala) depinde de gravitatea compresiei nervoase (de la câteva zile la câteva săptămâni)

Raspunde
 
0
 
clara

acum 13 ani

acelasi lucru mi sa intamplat si mie.......

Raspunde
 
0
 
prunaru dan

acum 12 ani

ma numesc dan prunau am o problema la mina freapta am degetele 3,4 amortite cam de o luna din ce cauza se intimpla asa ceva

Raspunde
 
0
 
Niculina

acum 12 ani

Imi amortesc degetele : mare,aratator si mijlociu de la ambele maini.Este atat de accentuata aceasta amorteala , ca sfarseste cu durere a intregii maini. Mi se intampla chiar si noaptea acest lucru . Trebuie sa ma trezesc si sa ma ridic , sa fac cativa pasi prin casa , sa pot scapa de durere. Prima falanga de la degetul mijlociu al mainii stangi este tot timpul amortit. Se mai intampla ceva curios , nu mai am simtul tactil la degetele indicate mai sus. Ce trebuie sa fac in acest caz , pt.ca am spus la medicul de familie , dar mi-a zis ca este multa lume cu aceste probleme. Va multumesc !

Raspunde
 
0
 
Niculina

acum 12 ani

Imi amortesc degetele : mare,aratator si mijlociu de la ambele maini.Este atat de accentuata aceasta amorteala , ca sfarseste cu durere a intregii maini. Mi se intampla chiar si noaptea acest lucru . Trebuie sa ma trezesc si sa ma ridic , sa fac cativa pasi prin casa , sa pot scapa de durere. Prima falanga de la degetul mijlociu al mainii stangi este tot timpul amortit. Se mai intampla ceva curios , nu mai am simtul tactil la degetele indicate mai sus. Ce trebuie sa fac in acest caz , pt.ca am spus la medicul de familie , dar mi-a zis ca este multa lume cu aceste probleme. Va multumesc !

Raspunde
 
0
 
Ionut Flaviu Chis

acum 12 ani

Buna,la fel am patit si eu cu ultimele doua degete,dar la mana stanga,mai exact inelarul si cel mic,cu amorteli si intepaturi,senzatia care o ai cand ti se dezmorteste mana sau piciorul,durerea aia care te paralizeaza.Dupa aia s-a extins la un punct in cot si jumatate de palma.Am fost la doctor,mi-a confirmat diagnosticul si mi-a dat tratament,dar...sunt deja aproape 2 luni de cand s-a instalat pareza si schimbari majore nu se vad,doar cand consum o tarie(maxim 100 de ml) senzatia dispare complet,ca si cum nu s-ar fi intamplat niciodata.Deasemenea nu am forta in a cand deschid mana sau o solicit la anumite sarcini(ex:sa storc un cos) dar la strans mana puterea mi-e la fel plus ca in prima luna degetul cel mic nu se apropia langa inelar(tineam mana intinsa cu degetele departate si la aproiere degetul mic ramanea in urma...ca si salutul martienilor:P)Care ar fii parearea voastra?

Raspunde
 
0
 
isac cristi

acum 11 ani

buna.am si eu o problema cu primele 3 degete de la mana dreapta.mi le simt amortite cam de vreo 3=4 zile dar numai in zona unghiei simt furnicaturi.

Raspunde
 
0
 
elena

acum 11 ani

AM MAI MULT DE 2LUNI DE CAND SIMT FURNICATURI PANA LA INCHEIETURA MAINII,SI ACUM MII SE LASA SI PE BRAT,NU POT STRANGE PUMNU CAND AM DURERILE ALEA,,,DACA MA POATE AJUTA CINEVA VA ROG

Raspunde
 
0
 
Codruta Hassouna

acum 11 ani

Ma numesc Codruta si am inceput sa am furnicaturi si amorteli ale degetelor, cam toate la mina dreapta dupa un efleort sustinut, facind mincare pentru pomenirea mamei la un an, Dumnezeu s-o ierte, si m-a tinut citeva zile. Cum nu am mai facut efort sustinut cam doua luni de zile mi-a trecut. Incepind din aprilie 2012 si pina acum am avut probleme cu amortirea degetelor, si culmea s-a extins si la mina stinga, mai intii amorteala a inceput pe timpul noptii, apoi s-a extins si pe timpul zilei tinindu-ma 24 de ore din 24, si orice as fi facut nu disparea, chiar si pina la durere. Nu simteam degetele, ci doar furnicaturi in falange. Am luat un tratament cu neurobion si Cerebrex, care a fost vax albina, si acum pot spune ca s-a mai ameliorat dar ramine numai noaptea. Am fost la un neurolog care mi-a prescris peintre altele si injectii i.m cu Cerebrolysin ( dupa cum am citit pe internet ajuta la dementia si la Alzeheimer.... Nu inteleg ce legatura are cu ce am eu???? poate cineva sa ma lamureasca? Va ramin profund recunoscatoare!!!!!!

Raspunde
 
0
 
Dorina Dumitrascuta

acum 11 ani

De 4 luni imi simt degetele de la mina dreapata amortite ,kiar si palma ,insotite de dureri reumatismale .Ma tot masez,dar nu-mi trece . Mai iau Ibiprufen care ma amilioraza . Unori se muta amortiala si durere la degetul mic si inelar si uneori trece la degetul mare si aratator Ce pot sa fac sa scap de cosmarul acesta ?

Raspunde
 
0
 
Dorina Dumitrascuta

acum 11 ani

Dorina Dumitrascuta (cu 2 secunde in urma)
0
De 4 luni imi simt degetele de la mina dreapata amortite ,kiar si palma ,insotite de dureri reumatismale .Ma tot masez,dar nu-mi trece . Mai iau Ibiprufen care ma amilioraza . Unori se muta amortiala si durere la degetul mic si inelar si uneori trece la degetul mare si aratator Ce pot sa fac sa scap de cosmarul acesta ?

Raspunde
 
0
 
aicha

acum 11 ani

buna!! am 21 de ani si pana acum nu mi sa intamplat sa am degetele amortite ,furnicaturi, iar palmele ma mananca...asta mi se intampla incontinnuu de mai bine de 2 saptamani !! oare sa fie lipsa de calciu?

Raspunde
 
0
 
Mihaela

acum 11 ani

Salut, am si eu un sindrom de tunel carpian, care se acutizeaza cand tastez direct la calculator / laptop, sau folosesc mouse cu fir. Initial am avut doar la mana dreapta, si s-a ameliorat o perioada cand am inceput sa o folosesc pe cea stanga, mouse wireless si tastatura independenta, preferabil wireless.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen EMG - electromiografie.
Mi-a fost teama de efectele secundare si reaparitie, nu m-am operat.. inca.
Am cumparat un bioptron - aparat cu lumina polarizata care ma ajuta foarte mult.
Practic mi-am revenit aproape complet cu degetele /palma afectate de sindrom.

De doua zile insa am usoare dureri in degetele mici, la ambele maini...
Sper sa gasesc ceva si pentru ele.

Sanatate si la multi ani!
Mihaela

Raspunde
 
0
 
codruta ionc

acum 10 ani

Buna.ce pot sa facam amorteli cu durere cu furnicaturi cu intepaturi postoperator ls degetul mic si inelar pana n cot.medicii dpun ca din csuza pozitiei din sala.ce pot sa iau sa mi treaca durerea.

Raspunde
 
0
 
codruta ionc

acum 10 ani

Buna.ce pot sa facam amorteli cu durere cu furnicaturi cu intepaturi postoperator ls degetul mic si inelar pana n cot.medicii dpun ca din csuza pozitiei din sala.ce pot sa iau sa mi treaca durerea.

Raspunde
 
0
 
mihai

acum 8 ani

ce e prost vreun roman de doctor sa raspunda?cum sa se deranjeze?
baaaaaai !da romani mai sunteti!

Raspunde
 
0
 
dita

acum 2 ani

buna ziua, simt niste intepaturi in mana stanga,si in degetele de la picioare.mentionez ca am facut niste injectii la ortoped.Am luat Clorzoxazona si Naldorex.ce poate fi?am suferit un traumatism la coloana.mi-a dat trimitere la rmn astept sa ma programez.

Raspunde
 
0
 
Pag 1 din 2
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima Bolile de inima: simptome specifice Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua